Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

St. Michael Thorn & Sophia’s Vereeniging Loon op Zand

15 mei 2022 14:30 tot 17:00

Twee Toporkesten tijdens het Lenteconcert op zondag 15 mei. Harmonie St. Michaël uit Thorn o.l.v. Ivan Meyelemans en Koninklijke Sophia’s Vereeniging Loon op Zand o.l.v. Jos Schroevers zullen een prachtig concert geven. Deze toporkesten staan garant voor een middag vol muzikaal vuurwerk en prachtige symfonische klanken.
Harmonie St. Michaël uit Thorn, regerend Europees kampioen, concerteert samen met Koninklijke Sophia’s Vereening uit Loon op Zand. Deze orkesten behoren al vele jaren tot een van de toporkesten van de symfonische blaasmuziek in Nederland. Sophia’s Vereeniging zal Nederland in 2023 vertegenwoordigen tijdens het Europees kampioenschap in Amiens (Frankrijk). 

Harmonie St. Michaël, Thorn

Op het programma van St Michaël, o.l.v. Ivan Meylemans staat ‘Tiento del primer tono y batalla imperial” van de Spaanse componist Cristobal Halffter. Dit is een ode aan de op 23 mei 2021 overleden en een van de belangrijkste Spaanse componisten van de Generation 51. De compositie is geschreven voor een groot symfonieorkest, verwijst rechtstreeks naar twee werken van het repertoire van de vroege Spaanse orgelmuziek: een van de vele tiento composities geschreven door Antonio de Cabazon,  en de batalla imperial van de Valenciaanse kathedraal organist Juan Bautista Cabanillos (1644-1712), die de karakteristieke Spaanse trompetten gebruikte. Het werk werd gemaakt in opdracht van de Basel Symphonie Orchestra, opgedragen aan Paul Sacher, dirigent en supporter van de kunsten in Zwitserland.    

De première van door Harmonie St. Michaël verstrekte compositie-opdracht aan de jonge Nederlandse componist Marijn Simons (1982), die naam heeft gemaakt in de symfonische wereld maar nog nooit eerder voor harmonieorkest, schreef heet “Symfonisch gedicht Max Havelaar”. De bedoeling van deze opdracht is om een ander muzikaal idioom te verkennen dan vaak gebruikelijk is bij compositieopdrachten voor harmonieorkest door componisten uit de blaasmuziekwereld. Marijn Simons is violist en componist en trad op met een groot aantal Nederlandse orkesten waaronder het Residentieorkest dat ook de wereldpremière van “Noises in the night” verzorgde. Zijn vele concerten in het buitenland waren zeer succesvol; de critici schreven unaniem over een ware sensatie. Marijn was composer in Residence tijdens het Delfts Chamber Music Festival 2004.

Harmonie St. Michaël sluit af met de Rosenkavalier Suite van Richard Strauss.  In de Rosenkavalier Suite droomde Richard Strauss over de wereld van Mozart, die aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog zo ongeschonden en engelachtig leek. Zo tekende Strauss het Wenen van de 18e eeuw met zijn standen en mores, maar ook met laat-negentiende-eeuwse walsen en soms met superromantische orkestklanken. De Rosenkavalier was een enorm succes met als gevolg dat Strauss vrijwel direct met een suite met een prelude en hoogtepunten van de opera samenstelde.    

Na de pauze is het podium voor Koninklijke Sophia’s Vereening Loon op Zand o.l.v. Jos Schroevers.

Zij laten een jonge talentvolle solist Tim Ouwejan de hoofdrol spelen in de compositie (T-bone concerto) van de beroemde Nederlandse componist Johan de Meij. Johan de Meij, bekend van de Symphony no 1, Lord of The Rings, heeft in 1995 het T-bone concerto geschreven voor orkest en solo trombone, dat in januari 1996 werd voltooid. Het werk werd in opdracht van de Kentucky Music Educators Association (KMEA) uitgevoerd voor uitvoering tijdens de KMEA-jaarconferentie van 1996. Het eerste deel ging in première in februari 1996 op de conferentie in Louisville, Kentucky, uitgevoerd door de solist Jeffrey Thomas. Het werk bestaat uit 3 delen. Tijdens dit concert zal Tim Ouwejan de solo voor zijn rekening nemen.  

Tim Ouwejan studeert aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pierre Volders, Remko de Jager en Jörgen van Rijen. Masterclasses volgde hij bij Ian Bousfield, Daniele Morandini, Sebastiaan Kemner, Bart van Lier, James Markey, Christian Jones, Adam Woolf en Tomer Maschkowski. Hij was medeoprichter van het Nymphéas Trombone Quartet.

Als orkestmusicus speelde hij in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten en in de koperensembles van Het Gelders Orkest en het Nationaal Jeugdorkest. In 2019 soleerde hij in de première van Parade voor trombone en brassband, dat Joop van Dijk in 2019 voor hem componeerde.

Tim Ouwejan won onder meer de eerste prijs op de Getzen Ian Bousfield Solo Competition 2021, het International Trombone Festival en het Princes Christina Concours. Hij ontving meerdere onderscheidingen van Classic Young Masters

Daarna brengt Sophia’s Vereeniging een deel uit een symfonie van Gustav Mahler ten gehore. Symfonie nr. 2 van Gustav Mahler, bekend als de Resurrection Symphony , (wederopstanding Symfonie) werd geschreven tussen 1888 en 1894 en voor het eerst uitgevoerd in 1895. Deze symfonie was een van Mahlers meest populaire en succesvolle werken tijdens zijn leven. Het was zijn eerste grote werk dat zijn levenslange kijk op de schoonheid van het hiernamaals en de wederopstanding vestigde. In dit omvangrijke werk ontwikkelde de componist de creativiteit van “geluid van de verte” verder en creëerde hij een “eigen wereld”, aspecten die hij al in zijn Eerste symfonie zag Gustav Mahler heeft lang geworsteld met zijn tweede symfonie. Aan het begin ervan ligt een aparte compositie, zijn symfonisch gedicht “Totenfeier” (1888), gebaseerd op het gedicht van Adam Mickiewicz.

Na ‘montage’ van deze aparte orkestcompositie in het compositieproject van zijn Tweede, werd het geheel pas in juni 1894 afgerond. Het is een enorme treurmars, met elementen uit het Gregoriaanse Dies Irae, afgewisseld met mildere passages en koralen die verwijzen naar het geloof. Klarinettist, dirigent en arrangeur Jos van de Braak maakte speciaal op verzoek van Sophia’s Vereeniging een arrangement van deze compositie voor harmonieorkest.

Sophia speelt voor u dit symfonische gedicht.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de ticketbalie van www.schouwburgconcertzaaltilburg.nl tel: 013-5432220 of via de beide orkesten.

€15,00

Concertzaal Tilburg

Louis Bouwmeesterplein
Tilburg, 5038 TN Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie