Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

St. Gregorius Haaren & Brassband Rijnmond

13 maart 2022 14:30 tot 17:00

Op zondag 13 maart 2022 geven Harmonie St. Gregorius uit Haaren o.l.v. Chris Derikx en Brassband Rijnmond, ook o.l.v. Chris Derikx het eerste Concert in de serie Verrassende Ontmoetingen in 2022.

Lees hier meer over het concert.

Harmonie Sint Gregorius – Chris Derickx Verhalen en Mythen
Harmonie Sint Gregorius opent het concert getiteld ‘Verhalen en Mythen’. Na de pauze geeft de debuterende Brassband Rijnmond acte de présence met een Schots-Iers programma.


Harmonie Sint Gregorius opent met Procession of the Nobles van Rimsky Korsakov. arr. Geert Schrijvers. Dit werk uit de opera Mlada werd tussen 1889 en 1892 geschreven door de Russische componist Nicolai Rimsky Korsakov. Het libretto is geschreven door Viktor Krylov en is gebaseerd op Slavische mythen uit de 9e en 10e eeuw. Met zijn briljant koperachtige fanfares en rythmische vitaliteit is dit symfonisch deel een uitstekende keuze.
Morias Enkomion (Lof der Zotheid) van Geert Schrijvers is gebaseerd op het boek van Desiderius Erasmus in 1509. De zotheid onderging invloeden van het genre van de lofrede uit de oudheid, bijvoorbeeld Loekianos Lofrede op de vlieg maar ook van de middeleeuwse traditie van de kerkelijke zottefeesten van het tijdens het Carnaval gehouden spotpreken en opgevoerde kluchten van het fenomeen van de hofnar. De in Reuver geboren componist Geert Schrijvers heeft heir een prachtige compositie van gemaakt. Solisten tijdens dit optreden is de pianiste Claire van Kempen. Sara’s Soul van Hardy Mertens is het derde deel uit de Winanga-Li Suite. Deze suite werd uitgevoerd door Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg tijdens het KNFM Concours in 2007. Dit mooie, meeslepende stuk is gecomponeerd door componist en dirigent Hardy Mertens. Winanga-Li is een Australische, Aboriginal kind- en familiecentrum. Het is een door de gemeenschap gecontroleerde liefdadigheidsinstelling die diensten en programma’s regelt in het regionale New South Wales. De missie is om sterke gezinnen en cultureel sterke gemeenschappen op te bouwen. Van de bijna uitgestorven Gamilaraay-taal betekent Winanga-Li horen of luisteren. De laatste compositie die Harmonie St. Gregorius laat horen is The Spell van Oliver Waespi. The Spell is een muzikale interpretatie van een oude legende uit Alpstein, een mystiek bergachtig gebied uit Zwitserland. De herdersjongen Hennis zorgde met plezier voor zijn dieren op de alpenweiden van de berg Säntis. Veel dieren vielen ten prooi aan een besmettelijke ziekte. Uit de nevelen van de Berg Säntis verscheen een geest van waaruit het verhaal zich verder voltooide. De muziek van The Spell volgt de strekking van de legende waarbij specifieke motieven zijn toegekend aan bepalende elementen van het verhaal, een techniek die je ook vaak aantreft in het romantisch symfonisch repertoire van Wagner of Strauss. Een mooi slotstuk van de Zwitserse componist Oliver Waespi.

Brassband Rijnmond – Chris Derickx Schots-Ierse Muziektradities

Het Schots-Iers programma van Brassband Rijnmond o.l.v. Chris Derickx opent met de dans Jig van Gustav Holst (arr. Stefan van de Wilt). Deze dans uit de St. Paul’s Suite is in 1913 gecomponeerd voor het schoolorkest van St. Pauls’ Girls School in Londen waar Holst directeur van was. De Suite opent met Jig. Het is een dans van Schotse en Ierse Volksmuziek in 6/8 en 9/8 maat die speciaal voor Brassband is gearrangeerd. The World Rejoicing van Edward Gregson werd gemaakt op de Natioanale Brassband Associations van België Nederland, Noorwegen en Zwitserland en het Brits Open als proefstuk voor hun wedstrijden in 2020-2021. Door de pandemie werd dit uitgesteld tot 2021-2022. De première van dit stuk vond plaats in september 2021 in de Symphony Hall in Birmingham. De structuur of onderverdeling van het werk dat zonder pauze gespeeld wordt is als volgt: Prelude, Capriccio, La Danza 1, Processional, La Danza 2, Aria’s en Duets, Fuga Barlescay Chorale en Postlude. The World Rejoicing vat een bepaald facet van het leven als componist samen en weerspiegelt de bewondering die componist Edward Gregson altijd heeft gehad voor wat zeker één van de grote amateurmuziektradities in de wereld is.

De 4 Scottisch Dances van Malcolm Arnold is een orkestratie van lichte muziekstukken gecomponeerd in 1957 voor het BBC Light Music Festival. Het bestaat uit Pesante, Vivace, Allegretto, Con Brio. De 4 dansen geïnspireerd, hoewel niet gebaseerd op Schotse Country Folk Tunes en dansen. Hoewel de individuele dansen geen titel hebben, wordt elk aangeduid met een afzonderlijk tempo of stijlmarkering. Zijn muziekuitgever heeft noten verstrekt door annotators die worden gebruikt voor orkest en concertprogramma. De Strathspey, de Haspel, een zomerdag in de Hebriden en een levendige Fling zijn te horen. De eerste uitvoering vond plaats op 8 juni 1957 met het BBC Concert Orchestra o.l.v. de componist Malcolm Arnold.

Brassband Rijnmond pakt uit met een schitterend slotstuk Riverdance van Bill Whelan. Riverdance is bekend als pauze entertainment tijdens het Eurovisie Songfestival van 1994 in Dublin. Bill Whelan heeft op fenomenale wijze de Ierse traditie in dans in beeld gebracht. Na het Songfestival is deze theatershow met toenmalige danskampioenen Jean Butler en Michael Flatley uitgegroeid tot een succesvolle show die op meer dan 450 locaties overal ter wereld is opgevoerd.

Het concert vindt plaats in de Concertzaal in Tilburg. Het start om 14.30 uur. Kaarten kosten € 15,00 en zijn te koop bij de ticketservice van Theaters Tilburg of rechtstreeks via de deelnemende orkesten.

Concertzaal Tilburg

Louis Bouwmeesterplein
Tilburg, 5038 TN Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie