Concert 13 maart 2022

Op zondag 13 maart 2022 geven Harmonie St. Gregorius uit Haaren o.l.v. Chris Derikx en Brassband Rijnmond, ook o.l.v. Chris Derikx het eerste concert in 2022 in de serie Verrassende Ontmoetingen. Het concert vindt plaats in de Concertzaal in Tilburg. Het start om 14.30 uur. Kaarten kosten € 15,00 en zijn te koop bij de ticketservice van Theaters Tilburg of rechtstreeks via de deelnemende orkesten.

Verhalen en Mythen

Het concert van Harmonie Sint Gregorius draagt de titel: ‘Verhalen en Mythen’. Het orkest opent met Procession of the Nobles van Rimsky Korsakov (arr. Geert Schrijvers). Het tweede werk dat het orkest speelt, is Morias Enkomion (Lof der Zotheid) van Geert Schrijvers. Soliste is de pianiste Claire van Kempen. Sara’s Soul van Hardy Mertens is het derde stuk dat Harmonie Sint Gregorius voor u speelt. De laatste compositie die het orkest laat horen is The Spell van Oliver Waespi. 

Klik hier voor een uitgebreide toelichting van alle uitgevoerde werken.

Harmonie Sint Gregorius Haaren

Het harmonieorkest is opgericht in 1875 en heeft een lange historie. Gestart als mannenkoor in 1902 opgericht als dorpsfanfare en sinds 1991 als brede muziekvereniging met een toonklas, een midden-orkest en als kern een volwaardig harmonieorkest.

Het harmonieorkest van Sint Gregorius speelt sinds 2007 in de 1e divisie. De leden komen niet alleen uit Haaren en directe omgeving maar ook muzikanten uit andere regio’s hebben hun weg naar Sint Gregorius gevonden.

Er wordt vanaf de basis door beroepsmusici hard gewerkt met onze leerlingen/leden aan het bevorderen en ontwikkelen van muziek op een zo hoog mogelijk haalbaar niveau voor amateurmusici.

De combinatie van musiceren en gezelligheid blijken goede ingrediënten om als muziekvereniging aantrekkelijk te zijn. Bij de muziekkeuzes wordt ook gekeken naar de toegankelijkheid voor het publiek. Daar waar mogelijk treedt het orkest op in aansprekende concertseries zoals de Verrassende Ontmoetingen.

Sint Gregorius is altijd op zoek om nieuwe wegen te bewandelen en muzikale uitdagingen te zoeken, getuige mooie concerten met Philharmonie Zuid Nederland en het Nederlands Blazers Ensemble. Samenwerking met ensembles, solisten of zangers zorgen altijd weer voor een verrassende combinatie met traditionele harmonieklanken.

Sinds 2012 is de muzikale leiding in handen van de talentvolle jonge dirigent Chris Derikx die al verschillende aansprekende muzikale successen heeft weten te behalen. Kortom voldoende ingrediënten voor interessante repetities en mooie concerten.

Soliste Claire van Kempen

Claire van Kempen (1983) begon op haar negende met pianoles. Naast piano studeerde ze Opleiding Docent Muziek in Den Haag en Frans in Leiden.

Met vele interesses van zingen tot de Franse taal en Literatuur, is de piano altijd haar thuisbasis geweest. Ze heeft als pianiste opgetreden tijdens concertreizen naar Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk, Brazilië en China.

Ook als begeleider is Claire zeer actief: in de afgelopen jaren heeft ze een bijdrage geleverd aan verscheidene bijzondere koor- en soloprojecten.

Naast pianiste is Claire in het dagelijks leven docente Frans en muziek op de middelbare school en heeft ze een eigen vertaalbureau.

Claire van Kempen soleert in de compositie Morias Enkomion van componist, dirigent en klarinettist Geert Schrijvers. Lees hier meer over het stuk en de componist.

Dirigent: Chris Derikx

Chris Derikx is geboren op 21 oktober 1980. Vanaf 1999 studeerde hij het hoofdvak HaFa-directie op het conservatorium van Maastricht bij de heer Jo Conjaerts; in dat zelfde jaar werd hij ook aangenomen voor het hoofdvak bugel bij de heer Theo Wolters. Daarna studeerde hij hoorn. Chris is voor beide hoofdvakken afgestudeerd. In het kader van zijn directiestudie heeft hij als gastdirigent opgetreden met gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland. Zijn hoornstudie heeft hij in juni 2007 afgesloten op het Artez conservatorium te Arnhem bij de heer Stephan Blonk. Op 3 februari 2010 heeft Chris de Masterstudie HaFaBra-directie op het Koninklijk Conservatorium ’s-Gravenhage afgesloten met het orkest F.K.K.L. “Bereden Wapens”. Dit alles onder de uiterst deskundige coaching van de heer Alex Schillings.

Derikx heeft een viertal orkesten onder zijn hoede. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij al een aantal kampioenschappen met diverse orkesten op zijn naam staan. Namelijk het Limburgs Kampioenschap in 2004, 2006, 2008 en 2009 en het Nederlands Kampioenschap in 2005, 2007 en 2009. In 2009 was hij halve finalist van de internationale dirigentenwedstrijd van het WMC. Op deze editie van het W.M.C. behaalde hij met Koninklijke Fanfare “St. Caecilia” uit Puth een 3e plaats in de 1e divisie fanfare met het hoogste aantal punten van alle Nederlandse deelnemers. Deze prestatie werd tijdens het W.M.C. van 2013 verbeterd door met een fantastische score van 95 punten de wereldtitel in de 1ste Divisie fanfare te behalen.

Tijdens het ‘Concours International de Direction d’Orchestre d’Harmonie’ in Ville d’Avray (Parijs) met L’Orchestre d’Harmonie de la Police Nationale werd in maart 2012 een eervolle finaleplaats behaald en eindigde hij  in deze wedstrijd als 3de in een mondiaal deelnemersveld.

In 2012 nam hij het voortouw om het ‘Zuid Nederlands Fanfare Initiatief’ (ZNFI) op te richten. Dit semi professionele projectorkest heeft zich tot doel gesteld om fanfaremuziek op het allerhoogste niveau te realiseren.


Naast zijn werkzaamheden als dirigent, houdt hij zich bezig met dirigenteducatie. In dat kader is hij sinds 2013 als gastdocent actief op het Fontys Conservatorium te Tilburg. Hij is tevens bestuurslid van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs.

Schots-Ierse Muziektradities

Het Schots-Iers programma van Brassband Rijnmond o.l.v. Chris Derickx opent met de dans Jig van Gustav Holst (arr. Stefan van de Wilt). Daarna speelt de brassband The World Rejoicing van Edward Gregson. De muzikanten vervolgen het concert met de 4 Scottisch Dances van Malcolm Arnold, een orkestratie van lichte muziekstukken gecomponeerd in 1957 voor het BBC Light Music Festival. Brassband Rijnmond pakt tot slot uit met het schitterend slotstuk Riverdance van Bill Whelan.

Klik hier voor een uitgebreide toelichting van alle uitgevoerde werken.

Brassband Rijnmond

Brassband Rijnmond is in 1978 opgericht door leden van de voormalige Brassband Rotterdam. Al snel bleek dat Brassband Rijnmond muzikale potentie had. Onder leiding van de eerste dirigent Paul Kirkby en later Danny Oosterman, werden er in de eerste 5 jaar van haar bestaan al vele successen behaald. In het begin werd er met succes deelgenomen aan de VARA’s Brassband Festival en aan de KNF Top Concoursen.

Gedurende haar bestaan heeft Brassband Rijnmond onder leiding gestaan van een aantal zeer vermaarde en kundige dirigenten zoals Danny Oosterman, Jaap Koops, Lambert Niesten, George Wiegel, Anno Appelo, Erik Janssen, Ivan Meylemans en Erik van de Kolk.

Er werd vrijwel jaarlijks deelgenomen aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen met in de beginjaren tot 1982 redelijk tot goede prestaties. In 1985 werd tijdens de Nederlandse Brassbandkampioenschappen een tweede plaats behaald. Mede op grond van dit resultaat werd in 1986 deelgenomen aan de Europese Brassband Kampioenschappen in Cardiff (Wales). Brassband Rijnmond behaalde in Cardiff een zeer verdienstelijke 6e plaats.

Vanaf 2004 brak er voor de band een zeer succesvolle periode aan. Er werden goede concerten gehouden en er werden boeiende en aansprekende cd’s opgenomen. Onder leiding van Erik Janssen werd in 2004 voor het eerst in de historie van de band een kampioensbeker behaald en hierdoor kon de band zich kampioen van Nederland noemen. Dit behaalde succes was de kroon op het werk van bandleden en dirigent.

Een historisch hoogtepunt was het optreden van de band tijdens de Europese Brassbandkampioenschappen in Groningen in 2005. Hier werd een zeer fraaie 5e plaats behaald in het Europese topveld van Brassbands.

In 2008 werd de band onder leiding van Ivan Meylemans (met repetitor Anno Appelo) voor de tweede maal kampioen van Nederland.

Brassband Rijnmond was niet alleen een Brassband die nationaal, maar ook internationaal aan de weg timmerde. Bij de EBK in Oostende werd in april 2009 een zeer aansprekende 4e plaats behaald en niet te vergeten werd Brassband Rijnmond 3 keer op een rij Frans Open Kampioen in het mooie plaatsje Amboise.

Na het afscheid van Ivan werd de draad weer opgepakt door Anno Appelo. Met Anno Appelo had de band reeds een stevige band, aangezien hij als repetitor verbonden was aan de band. Inmiddels werd naast Anno de jonge, zeer enthousiaste Erik van de Kolk bij Brassband Rijnmond aangesteld. Onder zijn leiding werden diverse successen behaald, onder andere de winst tijdens de French Open in 2014 en tweemaal de winst tijdens de Dutch Open Brass Championships in 2015 en 2016.

Sinds april 2020 staat de band onder leiding van Chris Derickx.