Over ons

De concertserie biedt professionele en bijzondere podia aan ter promotie van de Harmonie-, Fanfare- en Brassbandmuziek. Door te kiezen voor kwaliteit denken wij een langdurige bijdrage te kunnen bieden aan de ontwikkeling en de promotie van deze sector. Orkesten kunnen met een goed voorstel qua repertoire en publieksbereik zich aanmelden voor deelname.

Ontstaansgeschiedenis

De concertserie Verrassende Ontmoetingen is een spraakmakende concertserie die al meer dan 25 jaar bestaat. Initiatiefnemer van deze serie was de Tilburger Huub Kennis (1938 -2018) die zijn sporen in de muziek meer dan verdiend heeft.
Huub kwam al op jonge leeftijd in aanraking met muziek en speelde klarinet en saxofoon. Hij was nauw betrokken als bestuurder van diverse orkesten waaronder Het Tilburgs Leerlingen Orkest. Tijdens zijn bestuurslidmaatschap werd duidelijk dat er behoefte was voor de amateurmuziekgezelschappen om naast concoursen, zich op een deugdelijk podium te presenteren. Huub creëerde met een bevlogen team de Concertserie Verrassende Ontmoetingen; een podium om de amateurblaasmuziek. Vele Harmonie- en Fanfareorkesten die Brabant en Limburg rijk zijn, konden zich presenteren voor een groot publiek.

Beginjaren Broekhovense Kerk

Het eerste decennium (1991 – 2001) werden de concerten gehouden in Tilburg. Door het ontbreken van een goede concertaccommodatie werd gekozen voor de Broekhovense kerk. De goede akoestiek was voor de KRO-Radio reden om regelmatig opnamen te maken van deze concerten voor uitzending in het programma Zin in Muziek. Na de komst van de Concertzaal van Theaters Tilburg, werd dat het podium waarop de vele harmonie- en fanfareorkesten hun prachtige repertoire ten gehore konden brengen.
Orkesten zoals Koninklijke Harmonie Orpheus, Koninklijk Erkend Harmonie Orkest L’Echo des Montagnes, Koninklijke Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand, Harmonie Sint Michaël uit Thorn en Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden zijn toporkesten die zich vanaf het begin hebben verbonden aan deze serie.

Diversiteit

De serie Verrassende Ontmoetingen brengt een grote diversiteit aan topamateurs harmonie- en fanfareorkesten, accordeonensemble en mandolineorkest, koren en dansgezelschappen in beweging. Dit vertaalt zich jaarlijks in een ander thema zoals ‘Zingen geblazen’ een samenwerking met koren, ‘Dansen geblazen’ in samenwerking met de Dansacademie van Fontys, Signatuur van de dirigent, waarin topdirigenten acte de présence geven en het thema Film- en Musicalmuziek.

Podia

De spreiding is zeer breed en dat blijkt uit de verschillende podia waar de serie zich profileert in de Provincie Brabant. Naast de Concertzaal Theaters Tilburg en Factorium Podiumkunsten in Tilburg zijn er ook optredens in De Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch, Sint Jan in Roosendaal, De Bussel in Oosterhout en Hilvaria Studio’s en Cultureel centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek en De Tiliander in Oisterwijk maar ook op verrassende locaties zoals Textielmuseum Tilburg en wijkcentrum De Heyhoef is Verrassende Ontmoetingen te gast. Dat muziek vele emoties losmaakt zien we in samenwerking met talentvolle solisten en ook jong talent krijgt een podium zoals het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest.

Ook het Zomer Orkest Nederland, een orkest van jonge amateurmusici in de leeftijd van 16 tot 23 jaar, die in de beste amateurorkesten spelen, staan elk jaar geprogrammeerd. Zij staan onder leiding van eveneens jonge, talentvolle dirigenten en verzorgen het Vriendenconcert in de Serie Verrassende Ontmoetingen tijdens hun twee wekelijkse tournee in juli-augustus. 

De serie is zeer populair en gaat dan ook geen uitdaging uit de weg. De orkesten staan in de rij om te mogen optreden in de serie. Telkens moet de organisatie een selectie maken uit de orkesten en koren die zich aanmelden om te mogen optreden. Het is dan ook een intensieve bezigheid om alle orkesten en koren zelf te gaan beluisteren. “Persoonlijk contact is zeer belangrijk” aldus Huub Kennis. “Als er een nieuw orkest of koor komt optreden, wil ik persoonlijk kennismaken met de bestuursleden en de mensen achter het orkest”. Op de vraag of Verrassende Ontmoetingen nog meer in petto heeft antwoordde Huub: “Er is nog zoveel mooie muziek die de moeite waard is om te laten zien en horen aan een groot publiek”. 

Huub had vele mooie herinneringen aan de concertserie. “Eén van de mooiste optredens uit de serie was samen met een zandstrooikunstenaar die tijdens het verhaal van ‘The Lord of the Rings’ van de Nederlandse componist Johan de Meij, het verhaal in zand uitbeeldde”.
“Het is intensief maar heel dankbaar werk als de bezoekers aan het concert enthousiast de theaterzaal verlaten met de opmerking “Wat een prachtig concert, dat had ik niet verwacht”.

Huub is helaas in 2018 overleden en heeft een prachtig initiatief achtergelaten.