Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Concert Muziekvereniging Concordia Berkel-Enschot en Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage

25 mei 20:00 tot 22:00

Dutch Masters of Music

Muziekvereniging Concordia uit Berkel-Enschot o.l.v. Angelo Mariman en Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage o.l.v. Frank Steeghs zullen op zaterdagavond 25 mei een mooi concert verzorgen in de Concertserie Verrassende Ontmoetingen in de Concertzaal Tilburg.

Muziekvereniging Concordia Berkel-Enschot is opgericht in 1934 en maakt harmoniemuziek op een vriendschappelijke en toegankelijke manier. Met 64 muzikanten van 10 tot 89 jaar biedt Concordia een uitdaging op ieder niveau. Muziek brengt mensen samen en in dit kader heeft Muziekvereniging Concordia een mooi programma opgesteld met medewerking van componist Ad de Jong, wetenschapper Jetske Stoop en sopraan Aster de Kruijf en tenor Robin Jacobs. Fotoclub Berkel-Enschot zal het concert van mooie beelden voorzien.

Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage

Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage o.l.v. Frank Steeghs bestaat sinds 1871. De Posthoorn, de plaatselijke herberg fungeerde als verenigingslokaal. Daar werd gerepeteerd, vergaderd, en vonden uitvoeringen plaats. Bij Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage staat de liefde voor muziek voorop. Het gaat erom dat leden een leven lang met plezier muziek kunnen maken. Cecilia wil kwalitatief goede muziek maken en daarbij verliest de harmonie gezelligheid niet uit het oog. De vereniging verbindt 100-120 muzikanten uit Princenhage, Breda en de regio. Het Groot Orkest is een symfonisch harmonieorkest met 65-70 leden. Er is een ambitieus jaarprogramma waar projecten een belangrijke plaats innemen. Mooie voorbeelden zijn de Queen Symphonie, het George Gershwin Project, Goodbye New York en het ABBA-concert. Allemaal succesvol uitgevoerd in het Chassétheater en het Spanjaardsgat Festival in Breda. Cecilia verrast het publiek met een ode aan de muzikale familie Andriessen. Vader Hendrik en zonen Jurriaan en Louis hebben prachtige composities gemaakt.

Odem Saxofoonkwartet
Het Odem Saxofoonkwartet is opgericht in Tilburg en bestaat uit Nuno Silva (sopraansax), Hannah Koob (altsax), Rita Baptista (tenorsax) en Bruno Alonso (baritonsax). Zij spelen het Concerto Grosso voor saxofoonkwartet en harmonieorkest van Jurriaan Andriessen.

Het concert wordt gepresenteerd door Eveline Passier en tickets à Euro 17,50 (inclusief programmaboekje en koffie/thee tijdens de pauze) zijn verkrijgbaar bij Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Wat doet muziek met het brein? door Jetske Stoop
Welke muziek kun je dan het beste beluisteren? En word je van muziek maken eigenlijk slimmer? Jetstke Stoop komt u hier als onderzoeker bij ‘Muziek als Medicijn’ alles over vertellen. ‘Muziek als Medicijn’ doet wetenschappelijk onderzoek naar muziek rondom een operatie. Vanuit het Erasmus MC houden de onderzoekers zich bezig met het verzamelen van wetenschappelijk bewijs van de effecten van muziek, om dit als duurzame behandeling toe te passen in de zorg. Uiteindelijk is het doel dat patiënten in de toekomst standaard in elk ziekenhuis naar muziek luisteren bijvoorbeeld door middel van
AI muziek zelfs als ‘personalized medicine’ kunnen inzetten. Kijk voor meer informatie over de onderzoeksgroep op: www.erasmusmcfoundation.nl/muziekalsmedicijn

Ad de Jong
Ad de Jong is componist, accordeonist en docent. Hij woont in Berkel-Enschot, is getrouwd, heeft twee dochters en inmiddels vier kleinkinderen. “Iemand met levenservaring dus. Door mijn filosofische instelling wil ik in mijn muziek graag een boodschap meegeven, een ervaring die mensen aan het denken zet. Ik heb op het Brabants Conservatorium gestudeerd, met als hoofdvak accordeon. In de afgelopen 40 jaar heb ik veel muziek gecomponeerd voor allerlei bezettingen, van koor tot symfonieorkest, van kamermuziek tot harmonieorkest.”

Aster de Kruijf
Aster de Kruijf [die/hen] is een Tilburgse zanger en acteur, vooral actief in de amateur-musical wereld. Overdag werkt hen bij de Universiteit van Tilburg, en daarbuiten is die veel bezig met zang en spel. Aster speelde bij On Stage de Amerikaanse musical ‘We Aren’t Kids Anymore’ (2023) en soleerde bij het Prinses Juliana Maestro concert (2022) in Moergestel een aantal bekende musical-hits.

Robin Jacobs
Robin Jacobs is een klassiek zanger van 20 jaar. Dit jaar is hij zijn bachelor “Klassiek Muziek” begonnen aan het conservatorium in Rotterdam. Hij heeft dit jaar de transitie van bariton naar tenor gemaakt. Hij houdt ervan om zijn verhaal over te brengen door middel van klassieke muziek. Vorig jaar won hij hier in Tilburg het “Young Classical Talent” concours.

Frank Steeghs
Frank Steeghs (1967) studeerde trompet en HaFa-directie aan de conservatoria van Maastricht en Utrecht. Docenten waren Theo Wolters, Sef Pijpers, Danny Oosterman en Jan Cober. In beide hoofdvakken behaalde hij de mastertitel. Tijdens zijn studie speelde hij in het Nationaal Jeugd Orkest en het European Community Youth Orchestra. Als eerste trompettist was hij 12 jaar verbonden aan het orkest van de Hoofdstad Operette te Amsterdam. Daarnaast werkt hij als freelancer bij o.a. Radio Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest en het Nederlands Blazersensemble. Op het International Festival van Blaasorkesten 2003 in Praag won hij de prijs voor beste dirigent van het festival. Hij werkte als gastdirigent met het Rundfunk Blas Orchester Leipzig, het orkest van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Als dirigent van amateurorkesten werkt hij samen met vele gerenommeerde solisten uit de lichte en klassieke muziekwereld. Zijn muzikale horizon is zeer breed zowel qua genre en stijlen als ook orkestvormen. Blaasorkesten (HaFaBra), Symfonieorkesten en Big Band behoren tot zijn werkveld.

Het programma van Cecilia Princenhage geeft ons een inkijkje in de composities die nog maar zelden worden gespeeld en niet in één programma. Centraal staan composities van vader Hendrik en zoons Jurriaan en Louis Andriessen. De betekenis van de muziekfamilie voor het Nederlandse Muziekleven in het algemeen en voor de blaasmuziek in het bijzonder, is van onschatbare waarde. Origineel hoogwaardig repertoire voor harmonieorkest dat als wegbereider mag gelden voor de huidige generatie componisten. Van Meindert Boekel kan gezegd worden dat zijn inbreng als pionier van de Nederlandse blaasmuziekwereld zeer groot is geweest. Het op Franse leest geschoeide Les Papillions is geschreven door een vrouwelijke componiste, leerling van Hendrik Andriessen, meesterlijk gearrangeerd door Johan de Meij, die zelf ook schatplichtig is aan met name Louis Andriessen. We staan op schouders van giganten

€17,50

www.schouwburgconcertzaaltilburg.nl

013-5432220