Concert 15 mei 2022

Op zondag 15 mei 2022 om 14.30 uur zal in de Concertzaal Tilburg het Lenteconcert plaatsvinden. Twee toporkesten zullen het podium betreden. Voor de pauze is dat Harmonie St.Michaël van Thorn o.l.v. Ivan Meylemans en na de pauze Koninklijke Sophia’s Vereeniging Loon op Zand o.l.v. Jos Schroevers. Harmonie St.Michaël is regerend Europees kampioen en Sophia’s Vereeniging wordt in 2023 afgevaardigd namens Nederland naar de Europese kampioenschappen.

Harmonie St.Michaël van Thorn

Sinds de oprichting in 1863 heeft Harmonie St.Michaël van Thorn zich ontwikkeld tot een symfonisch blaasorkest met internationale faam. De afgelopen twee decennia gaf het orkest ruim 200 concerten in meer dan 50 verschillende concertzalen en theaters in binnen- en buitenland en bereikte op die manier bijna 70.000 luisteraars. In die periode werden bijna 250 verschillende composities gespeeld, in totaal bijna 20 uur radio-opnamen gemaakt en 8 audio CD’s geproduceerd. Het orkest werd vele malen gelauwerd op (inter)nationale muziekwedstrijden, onder andere op het bekende Wereldmuziekconcours te Kerkrade waar Harmonie St.Michaël van Thorn drie maal de allerhoogste internationale onderscheiding ontving.

Harmonie St.Michaël brengt vandaag o.l.v. Ivan Meylemans een ode aan de Spaanse componist Cristobal Halffter met ‘Tiento de primer tono y batalla imperial’. Daarna zal St Michaël een wereldpremière ten gehore brengen van de jonge, talentvolle Nederlandse componist Marijn Simons getiteld ‘Symfonisch gedicht Max Havelaar’. De
Limburgse harmonie St. Michaël sluit af met de ‘Rosenkavalier Suite’ van Richard Strauss.

Klik hier voor een uitgebreide toelichting van de uitgevoerde werken.

Ivan Meylemans

Sinds 2013 is Ivan Meylemans chef-dirigent. De samenwerking gaat terug tot 1996. Hij trad sindsdien meermalen als trombonesolist met het orkest op. Van 2005 tot 2013 was hij bij St.Michaël als vaste gastdirigent een graag geziene muzikale persoonlijkheid.

Ivan Meylemans studeerde trombone, slagwerk en piano aan de conservatoria van Leuven en Gent en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als trombonesolist won hij vele nationale en internationale muziekwedstrijden. In 1992 werd hij benoemd tot solotrombonist van het Filharmonisch Orkest van de Belgische Radio en Televisie (BRT). Van 1994 tot 2007 was hij solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest te Amsterdam.

In 2002 won hij onder andere de internationale dirigentenwedstrijd “Vakhtang Jordania” in Kharkov (Oekraine) en was hij finalist van de “Donatella Flick Conducting Competition” in London. Vanaf 2004 is hij vaste assistent van Mariss Janssons bij het Concertgebouworkest. In juni 2005 werd Meylemans onderscheiden met de prijs voor veelbelovende jonge musici van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Koninklijke Sophia’s Vereeniging Loon op Zand

Na de pauze zal Koninklijke Sophia’s Vereeniging concerteren. De Koninklijke Sophia’s Vereening uit Loon op Zand behoort al vele jaren tot een van de toporkesten van de symfonische blaasmuziek in Nederland. Het orkest bestaat uit ongeveer 80 muzikanten. 

Sophia’s Vereeniging heeft een duidelijk doel: muziek maken op een zo hoog mogelijk niveau, zonder daarbij het sociale element uit het oog te verliezen. Het repertoire is gevarieerd: naast de speciaal gecomponeerde werken voor blaasorkesten worden ook bewerkingen van grote symfonische composities gespeeld. Ook wordt door het orkest in toenemende mate samengewerkt met andere kunstvormen. 

Sophia’s Vereeniging heeft een rijke geschiedenis van meer dan 150 jaar. Grote successen in de geschiedenis van het orkest waren de concerten in de Verenigde Staten, waar onder meer werd opgetreden in de beroemde Boston Symphony Hall en de concerten in Rusland waarbij eveneens in beroemde zalen (zoals de concertzaal in de Hermitage) werd gespeeld. Andere concertreizen vonden plaats naar Duitsland, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Italië en Spanje.  

Sophia’s Vereeniging werd meer dan 45 jaar lang achtereenvolgens geleid door de dirigenten Heinz Friesen, Jan Cober en wederom Heinz Friesen. Het orkest staat sinds 2015 onder de kundige leiding van Jos Schroevers.

Klik hier voor een uitgebreide toelichting van de uitgevoerde werken.

Jos Schroevers

Jos Schroevers (1976) is een ambitieuze dirigent, die op gepassioneerde wijze zijn liefde voor de muziek weet over te brengen op musici en publiek. Zijn sterk ontwikkelde communicatieve en pedagogische vaardigheden in combinatie met zijn emotionele expressie zorgen ervoor dat hij een veelgevraagd dirigent is. Jos vindt het belangrijk om innovatief bezig te zijn als het gaat om klassieke muziek en houdt nieuwe ontwikkelingen scherp in de gaten. Jos studeerde slagwerk en harmonie-fanfare en orkestdirectie. In 2012 studeerde hij CUM LAUDE zijn masterstudie opera en orkest directie af. Hij dirigeerde in de afgelopen jaren nagenoeg alle professionele orkesten zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Philharmonie Zuidnederland en de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

In 2011 was Jos de winnaar van de prestigieuze Nederlandse Dirigentenprijs van het Kersjesfonds. Bij de London Masterclasses werd hij geïnspireerd door de energie van Benjamin Zander en diens leiderschapsfilosofie “The Art of Possibility”. Die filosofie, waarbij mogelijkheden en het creëren van kansen centraal staan, sluit naadloos aan bij Jos’ positieve, enthousiasmerende aanpak om mensen muziek te laten maken. Momenteel is hij ook directeur van Classic Young Masters. Deze organisatie begeleid jonge talentvolle klassieke musici in hun carrière naar een zelfstandig professioneel musicus.

Solist Tim Ouwejan

Tim Ouwejan studeert aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pierre Volders, Remko de Jager en Jörgen van Rijen. Masterclasses volgde hij bij Ian Bousfield, Daniele Morandini, Sebastiaan Kemner, Bart van Lier, James Markey, Christian Jones, Adam Woolf en Tomer Maschkowski. Hij was medeoprichter van het Nymphéas Trombone Quartet.

Als orkestmusicus speelde hij in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten en in de koperensembles van Het Gelders Orkest en het Nationaal Jeugdorkest. In 2019 soleerde hij in de première van Parade voor trombone en brass band, dat Joop van Dijk in 2019 voor hem componeerde.

Tim Ouwejan won onder meer de eerste prijs op de Getzen Ian Bousfield Solo Competition 2021, het International Trombone Festival en het Princes Christina Concours. Hij ontving meerdere onderscheidingen van Classic Young Masters.