Concert 7 november 2021

Op zondag 7 november verzorgen Muziekvereniging Concordia uit Berkel-Enschot o.l.v. Henk Mertens en Fanfare De Vooruitgang o.l.v. Frenk Rouschop uit Stiphout het openingsconcert van Verrassende Ontmoetingen. Het concert vindt plaats in de Concertzaal in Tilburg, aanvangstijd 14.30 uur. Kaarten kosten €15,00 en zijn verkrijgbaar via de deelnemende verenigingen of rechtstreeks bij Theaters Tilburg.

Nature Calls

Muziekvereniging Concordia uit Berkel-Enschot heeft voor haar bijdrage aan het concert in de serie Verrassende Ontmoetingen gekozen voor het thema “Nature calls”. De natuur heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van mensen. Al in de oudheid leefden mensen van wat de natuur voortbracht. Later is hieruit landbouw en veeteelt ontstaan. In het recente verleden nam de betekenis van de natuur in het leven van de mensen enigszins af; industrialisatie, verstedelijking en grootschalige landbouw zorgden voor een afnemende perceptie van het belang van de natuur in het leven van mensen. Recente ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, uitputting van grondstoffen en afnemende biodiversiteit, tonen echter het grote belang van de natuur voor de mensheid aan. Duurzaamheid en leven in harmonie met de natuur is hierbij een vereiste. MV Concordia zal u letterlijk in “harmonie met de natuur” meenemen naar twee continenten: Noord-Amerika en Afrika. Per werelddeel zullen een aantal muzikale werken uitgevoerd worden die geïllustreerd zullen worden met passende lichtbeelden van Fotoclub Berkel-Enschot.

Dirigent: Henk Mertens

Henk Mertens studeerde eerst wiskunde en daarna muziek met hoofdvak directie bij Alex Schillings, klassiek klarinet bij Leo van Tol en Leon Bosch en compositie bij John Slangen aan de conservatoria van Zwolle en Maastricht. Hij behaalde zijn diploma met onderscheiding. Hij volgde diverse masterclasses bij onder meer Jan Cober, Jan Stulen, Tijmen Botma, Philip Harper en Andras Deak en deed mee aan dirigentenwedstrijden waaronder het Festival de Musique Française te Parijs i.s.m. het Orchestre La Police National en de Internationale Dirigentenwedstijd te Boedapest i.s.m. het Duna Palota Symfonieorkest. Hij dirigeerde diverse muziekverenigingen waaronder het Landgraafs Symfonieorkest, Harmonie UNA Valkenswaard en Muziekvereniging Tot Onderling Genoegen Welten. Met laatst genoemde werd hij tijdens het Wereld Muziek Concours 2009 te Kerkrade Limburgs kampioen. Verder was hij onder meer te gast bij de CHS Symphony Singapore. Naast Muziekvereniging Concordia is hij als dirigent verbonden aan het harmonieorkest van het Koninklijk Geldrops Muziekcorps, Fanfare St. Willibrordus Lierop, het Harmonieorkest van Harmonievereniging St. Michaël te Sint-Michielsgestel en Brassband Valuas te Venlo. Als componist-arrangeur schrijft hij vooral kamer- en orkestbezetting. Zijn orkestratie van Mahler’s Sinfonisches Praeludium werd recent voor het eerst in Nederland uitgevoerd door de Kapel der Koninklijke Marine. Naast het musiceren maakt hij deel uit van de KNMO-commissie ‘lichte muziek’ waar hij i.s.m. het Metropole Orkest meewerkte aan de MOadventure app.

Muzikaal programma

MV Concordia speelt o.l.v. Henk Mertens de volgende werken: Dances with Wolves (John Barry arr. Steven Walker), Arrows of Lightening (Marco Putz), Out of Africa (John Barry) en African Harmony (Johan de Meij). De Zimbabwaanse zangeres Vimbai Zimuto zal ‘African Harmony’ vocaal ondersteunen. Daarnaast brengt Vimbai het ontroerende lied ‘Lamentations’, ten gehore met begeleiding van de Mbira, een traditioneel Afrikaans muziekinstrument.

Klik hier voor een uitgebreide toelichting van alle uitgevoerde werken.

Vimbai Zimuto

Vimbai Zimuto is een zangeres, danseres en tv-persoonlijkheid uit Zimbabwe. Vanaf haar zesde jaar maakt ze al muziek, eerst op school in een percussieband en later op professioneel vlak. Na haar schooltijd maakte Vimbai deel uit van programma’s als UMOJA Cultural Flying Carpet en Music Crossroads Zimbabwe. In 2007 en 2009 was ze lid van Oliver Mtukudzi And The Black Spirits. Sinds 2010 maakt ze deel uit van Daughters of Africa. Vimbai is frontvrouw van Makali Sounds, bestaande uit muzikanten van verschillende Afrikaanse landen. Ook doet ze veel dynamische solo-optredens waarbij Afrikaanse muziek (traditioneel en Afro-pop/house) en dans centraal staat.

Fanfare De Vooruitgang

Fanfare De Vooruitgang uit Stiphout is opgericht in 1921 en viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. De vereniging heeft, mede dankzij de rijke muzikale geschiedenis, op haar 100e verjaardag het predicaat ‘Koninklijk’ mogen ontvangen. Vanaf 1952 speelt de vereniging onafgebroken in de eerste divisie van de Verenigde Nederlandse Muziekbonden. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw heeft Fanfare De Vooruitgang actief bijgedragen  aan de bewustmaking van het fenomeen “fanfareorkest” als onderdeel van het Zuid-Nederlandse culturele erfgoed.  Samen met andere Brabantse topfanfares heeft Stiphout veel energie gestoken in Fanfare-promotieconcerten en het spelen van originele composities voor fanfare-orkesten. Tot tweemaal toe leidde dit tot het behalen van het Nederlands kampioenschap.

Sinds 2006 staat het fanfareorkest onder de inspirerende leiding van de Limburgse dirigent Frenk Rouschop, eveneens een fervent voorstander van het spelen van aansprekende muziek voor fanfare. Frenk Rouschop heeft met zijn amateurorkesten uit Nederland èn België grote muzikale successen geboekt , o.a. tijdens de Wereld Muziek Concoursen in Kerkrade. Met Stiphout speelde hij herhaaldelijk in de bekende concertserie “Verrassende Ontmoetingen” en zij geven gevarieerde en aansprekende concerten met medewerking van bekende solisten. Ook vandaag willen dirigent Rouschop en zijn muzikanten u meenemen in een prachtig muzikaal programma met een verhaal.

Dirigent: Frenk Rouschop

Frenk Rouschop (Sint Geertruid,1960) kreeg een gedegen muzikale opleiding.  Hij volgde vanaf zijn veertiende muziekonderwijs op de befaamde muziekacademie van ’s-Gravenvoeren (België) voordat hij werd toegelaten tot het conservatorium van Maastricht. Daar volgde hij aanvankelijk de hoofdvakken trompet en algemene muzikale vorming (AMV) en vanaf 1985 ook het hoofdvak praktijkdiploma Hafabra-directie. Daarna kwam hij onder de hoede van de éminence grise van de Nederlandse blaasmuziek, Sef Pijpers, onder wiens inspirerende begeleiding hij in 1990 zijn diploma uitvoerend musicus Hafabra-directie behaalde. Inmiddels was hij al werkzaam bij diverse blaasorkesten in het hele land. Sindsdien neemt hij met zijn blaasorkesten met vaste regelmaat deel aan de concoursen van de diverse muziekbonden en het Wereld Muziek Concours. Verschillende landstitels en vier WMC-titels prijken op zijn palmares. Om zijn muzikale horizon te verbreden heeft Frenk een aantal jaren orkestdirectie gestudeerd bij de bekende symfonische dirigent en pedagoog Jan Stulen. Momenteel is hij werkzaam bij vier blaasorkesten en fungeert hij als jurylid bij concoursen.

De Vooruitgang 100 jaar: Tussen hoop en vrees

Fanfare De Vooruitgang uit Stiphout zal o.l.v. Frenk Rouschop het muziekstuk “Northern Anniversary: De verschrikkingen van het IJs en de Duisternis” (Harrie Janssen) voor u spelen, het verhaal wordt verteld door Frans Limburg. In het kader van het 100-jarig jubileum staat Fanfare de Vooruitgang uit Stiphout met dit werk stil bij deze feestelijke gebeurtenis! De opgewekte opening weerspiegelt voor het orkest de positieve emoties behorend bij een mooie, rijke muzikale geschiedenis. Het langzame middendeel staat voor reflectie en bezinning, waarin waardevolle maar ook verdrietige herinneringen een plaats hebben. Het stuk sluit af in feestelijke stemming en kijkt uit naar een mooie viering van dit bijzondere jubileum!

Klik hier om het verhaal van ‘Northern Anniversary’ te lezen.

Frans Limburg

Frans Limburg is stemacteur. Hij spreekt rollen in voor tv-series en bioscoopfilms: o.a. commandant Varvatos Vex in de Netflix-serie ‘3 Onder: Verhalen uit Arcadia’, de pinguïn Skipper uit de Madagascar bioscoopfilms en koning Peppy uit de bioscoopfilm ‘Trolls’. Hij is verhalenverteller en hij neemt je mee op StoryTrail, van Stadsavonturen, door Brielle, Leiden en Haarlem. Hij trad op met orkesten door het hele land, o.a. het Gelders Fanfare Orkest, fanfare De Hoop Stellendam, harmonie L’Union uit Heythuysen. Ook vertaalt en schrijft hij (lied)teksten: o.a. de tekst voor Harrie Janssens compositie ‘Time Journey for Wind Band’ en nam het op met de KMK-JWF voor Molenaar Edition.