Concert 7 januari 2023

Het nieuwe jaar wordt traditioneel geopend door het Nieuwjaarsconcert van de serie Verrassende Ontmoetingen, dit jaar verzorgd door Popkoor AkoorT o.l.v. Koos van Eijk en Koninklijk Erkend Harmonie Orkest L’Echo des Montagnes o.l.v. Jack Otten. Popkoor AkoorT presenteert een onderscheidend en eigentijds repertoire van tijdloze popmuziek in hedendaagse arrangementen. Het programma wordt afgewisseld met Koninklijk Erkend Harmonie Orkest L’Echo des Montagnes. Deze harmonie, opgericht in 1867 staat onder leiding van Jack Otten en komt uit in de Eerste Divisie van de KNMO. L’Echo des Montagnes heeft 70 enthousiaste musici die telkens weer het beste in zich zelf naar boven halen en zij spelen dan ook een afwisselend programma. Een sprankelend begin van 2023!

Koninklijk Erkend Harmonieorkest L’Echo des Montagnes o.l.v. Jack Otten

Al 155 jaar behoort Koninklijk Erkende Harmonie L’Echo des Montagnes uit Tilburg tot de vaste waarden van de Brabantse amateurmuziekwereld. Ondanks de afgelopen coronaperiode die voor het orkest niet makkelijk was, verkeert L’Echo in een prima conditie en komt uit in de 1e divisie van de KNMO. Al jaren groeit het ledenaantal gestaag en ook het muzikale niveau kent een stijgende lijn. Het orkest staat sinds 1999 onder leiding van Jack Otten die na al die jaren nog steeds het beste uit alle muzikanten boven weet te krijgen.

Ontmoetingen met het publiek

Als harmonieorkest vinden we het belangrijk om regelmatig in contact te staan met ons publiek. We hebben een vaste kern aan bezoekers, maar proberen met onze concerten ook altijd nieuwe muziekliefhebbers aan te spreken. Bijvoorbeeld in de gerenommeerde concertserie Verrassende Ontmoetingen. Maar ook op andere wijze komen we tot ontmoetingen met ons publiek: bijvoorbeeld in de vorm van ons jaarlijkse nieuwjaarsconcert voor de bewoners van woonzorgorganisatie Het Laar, onze koffieconcerten en ons inmiddels traditionele zomerconcert waarop alle geledingen van de vereniging van zich laten horen.

Gerard Donkers Trofee

Op het concours in 2016 in Veldhoven won L’Echo des Montagnes niet alleen een welverdiende 1e prijs in de 1e divisie, maar ook de Gerard Donkers Trofee: de prijs voor de vereniging die er tijdens het BBM-concoursweekend het meest uitsprong.

Programma 7 januari 2023

Vanavond spelen wij voor u een afwisselend programma, zoals te zien in het programmaboekje. Speciale aandacht graag voor onze solist Stijn Pletzers, 1e trombonist van L’Echo des Montagnes. Hij zal solo spelen in het nummer ‘Brasilia’ van de Britse componist Robin Dehwurst.

Jack Otten

Jack Otten is in 1959 geboren in Kerkrade. Met het behalen van het Docerend Musicus diploma hoorn bij Piet Reijnen, rondde hij in 1985 deze studie af in Maastricht. Vervolgens richtte hij zich op zijn inmiddels gestarte studie HaFa-directie bij Rien Rats, Sef Pijpers sr. en Jo Conjaerts. Inmiddels zette hij de eerste schreden als dirigent bij kleinere orkesten in Limburg en Duitsland. In 1987 behaalde hij zijn diploma HaFa-directie en studeerde vervolgens nog 2 jaar orkestdirectie bij Anton Kersjes. 

Orkesten

Eind jaren negentig verlegde Jack zijn werkterrein steeds meer naar Noord-Brabant. Zo was hij dirigent bij het Veldhovens Muziekkorps waarmee hij in 1996 met 91,25 punten en lof van de jury promoveerde naar de 1e divisie, en vijf jaar later in de 1e divisie een 1e prijs haalde met 87,83 punten. Ook dirigeerde hij Harmonie St. Antonius uit Nijnsel. Ook met dit orkest promoveerde hij naar de 1e divisie, in 2008 met 86,42 punten. Naast L’Echo des Montagnes is Jack momenteel ook dirigent van Muziekvereniging Willen is Kunnen uit Geffen en Koninklijke Harmonie Asterius uit Oisterwijk. Onder zijn leiding promoveerde Asterius in 2015 naar de 2e divisie.

Muzikale successen met L’Echo

Tussen dirigent en L’Echo is een vruchtbare samenwerking ontstaan. Die levert veel mooie muzikale successen op. In het najaar van 2005 was het concert met Gé Reinders (Blaos mich nao Hoes) een groot succes. Andere muzikale hoogtepunten zijn de concerten met Henk Poort (2006), Jörgen van Rijen (2012) en Pearl Joan Jozefzoon (2018). Ook succesvol zijn alle nieuwjaarsconcerten in samenwerking met diverse koren en solisten, concerten in de serie Verrassende Ontmoetingen en de inmiddels traditionele zomerconcerten.

Promotie 1e divisie

Met L’Echo des Montagnes promoveerde Jack in 2010 tijdens het concours in Etten-Leur naar de 1e divisie met 86,33 punten. Met deze punten werd L’Echo tevens landskampioen. Tijdens het concours in Veldhoven in november 2016 werd de plek in de 1e divisie glansrijk behouden: daar gaf L’Echo een geweldig concert dat beloond werd met 87,42 punten én met de Gerard Donkers Trofee, de prijs voor de vereniging die er het meest uitsprong tijdens het concoursweekend.

Solist: Stijn Pletzers

Op 8-jarige leeftijd begon Stijn Pletzers (1992) met trombone spelen bij Harmonie st. Agnes in Bunde. Sindsdien heeft hij als fanatieke amateur-trombonist bij veel verschillende projectensembles meegespeeld en is hij sinds 2019 lid van L’Echo des Montagnes. Sinds vorig jaar is Stijn ook lid van kampioensdivisie Brassband Rijnmond.

Popkoor AkoorT o.l.v. Koos van Eijk

Popkoor AkoorT, opgericht in 2010, is trots op zijn Tilburgse roots, maar de horizon ligt ver buiten de stads– zelfs landsgrenzen. Wij presenteren een onderscheidend, eigentijds repertoire: popmuziek, aangevuld met r&b, gospel, rap, soul, rock, country en happy hardcore. Daarnaast hebben we ook een uitgebreid en vlot kerstrepertoire. Muziek is passie en fun en verbindt jong en oud: dat proberen we met alle koorleden uit te stralen en over te brengen op het publiek. Het koor staat onder leiding van Koos van Eijk en wordt ondersteund door zangcoach Natasja den Toom. Een combo begeleidt het koor: Jos Muller (keyboard), Pius van Erve (percussie) en Maurits de Bruijn (gitaar en basgitaar).

Prijzen

Popkoor AkoorT heeft diverse prijzen gewonnen: Tweede plaats Balk Top Festival Tweede klasse grote koren  (2013) Winnaar Sing, meet & Greet Korenfestival (2014) Tweede plaats Balk Top Festival eerste klasse grote koren (2015)  en de Tweede plaats bij het Top Balk Festival Topklasse grote koren (2017).

Koos van Eijk

Koos van Eijk is een ervaren dirigent/arrangeur gespecialiseerd in vocal-jazz en pop maar timmert nu vooral aan de weg als Singer-songwriter. Zijn liedjes doen sommigen denken aan Randy Newman, Tom Waits e.a. In zijn single Clouds kun je bijvoorbeeld een vleugje Elliott Smith horen.

Voor zijn single Clouds ging Koos de studio in (Okapi recordings in Rotterdam) met een aantal goede muzikanten (Arie Verhaar: drums, Jack van de Ven: hammond, Rogier Hemmes: bas en producer). Na een voorzichtige eerste stap met debuut EP Nighthawks (in 2016) slaat Koos hiermee een nieuwe weg in als singer-songwriter.

De basis van zijn muziek zijn de beeldende teksten, dromerige melodieën en bijzondere akkoord-progressies op piano/toetsen. In theaterseizoen 2019 schreef/speelde Koos ook een kleine intieme voorstelling samen met acteur Remco Melles rondom de sprookjes van Godfried Bomans. Deze weemoedige sprookjes vormden een mooie combinatie met de liedjes van Koos die vaak ook iets melancholisch hebben.

Koos geeft huiskamerconcerten, is hij regelmatig te gast bij Café Rosso in de Roode Bioscoop (Amsterdam), speelt hij op andere podia zowel solo als met band en werkt aan nieuwe liedjes en opnames tot de wereld ze ontdekt.