Concert 28 oktober 2022

Koninklijke Harmonie Asterius uit Oisterwijk en Harmonie Concordia van 1839 uit Hilvarenbeek maken tijdens een Herfstconcert in Elckerlyc ‘Een muzikale reis’.

Harmonie Asterius o.l.v. Jack Otten neemt ons letterlijk mee in de tijd door een verhaal te vertellen getiteld: ‘Een muzikale treinreis’. Een reiziger stapt niets vermoedend in de trein en wordt tussen zijn hazenslaapjes door wakker in een compleet andere wereld. Toch blijft hij ook elke keer een stukje heimwee naar zijn thuis – Oisterwijk – terugkeren. Met behulp van decor sfeerbeelden en een verteller neemt het orkest de bezoekers mee langs verschillende werelden. Van het statige paleis van Versailles tot aan het wilde westen; de trein blijft doordenderen. Dan schrikt de reiziger wakker en merkt dat hij station Oisterwijk nog niet is uitgereden .. De reis wordt ondersteund door muziek ‘La Perle Verde’ (Albert-John Vervorst) speciaal geschreven voor het 165-jarig bestaan van Harmonie Asterius in 2011, Le Chevallier de Versailles (Bart Picqueur), Voices of the Sky van Samuel R. Hazo, Paradise van Oscar Navarro, Out of Africa van John Barry (arr. Johan de Meij), Colorado (Franco Cesarini) en La Perle Verde van Albert-John Vervorst.

Over Koninklijke Harmonie Asterius

Koninklijke Vereniging Sociëteit Harmonie Asterius, of gewoon ‘Koninklijke Harmonie Asterius’ is een van de oudste verenigingen van Oisterwijk en bestaat al meer dan 175 jaar! De vereniging is oud, de leden gemiddeld genomen niet. Asterius is een club met veel jeugdleden en een ambitieus en ook nog jong harmonieorkest. Serieus muziek maken is belangrijk voor Asterianen, maar gezelligheid en vriendschap zijn dat ook. Bij Asterius kunnen leden van alle leeftijden met elkaar opschieten en iedereen wordt gewaardeerd. De afgelopen jaren verliepen bij Asterius, net als bij iedereen, net iets anders dan gehoopt. Toch vierden we in het seizoen 2021-2022 ons 175-jarig bestaan met een mooi jubileumconcert én de uitgave van het boek over 175 jaar Asterius. De verschillende uitdagingen en muzikale uitstapjes van de afgelopen jaren zorgen voor een vereniging die de blik richt op de toekomst en die van concerten een echte belevenis wil maken.

Jack Otten

Sinds 2009 is Jack Otten de muzikaal leider van Harmonie Asterius. Jack Otten werd in 1959 geboren in Kerkrade. Met het behalen van het Docerend Musicus diploma hoorn bij Piet Reijnen, rondde hij in 1985 deze studie af in Maastricht. Vervolgens richtte hij zich op zijn inmiddels gestarte studie HaFa-directie bij Rien Rats, Sef Pijpers sr. en Jo Conjaerts. Inmiddels zette hij de eerste schreden als dirigent bij kleinere orkesten in Limburg en Duitsland. In 1987 behaalde hij zijn diploma HaFa-directie en studeerde vervolgens nog 2 jaar orkestdirectie bij Anton Kersjes. Onder leiding van Jack is het Asterius na een moeilijke periode duidelijk gegroeid in muzikaliteit. Zijn heldere visie weet hij op de leden goed over te brengen. Op die manier haalt hij het beste in de muzikanten naar boven. Keer op keer kijken de Asterianen terug op weer een geslaagd concert met een gevarieerd programma. In november 2015 is het harmonieorkest onder leiding van Jack voor het eerst in lange tijd op concours gegaan. Hierbij werd promotie behaald naar de tweede divisie. Na de moeilijke coronaperiode werkt het harmonieorkest nu weer aan de weg omhoog en richting een volgende concertwedstrijd.

Na de pauze zal harmonie Concordia van 1839 uit Hilvarenbeek o.l.v. Jacco Nefs een muzikale reis maken door diverse landen. Zij spelen achtereenvolgens Appalachian Overture (James Barnes) geschreven ter ere van de 25e verjaardag van Wingert en Jones Music, één van de bekendste uitgevers van Smiths’ vroegere werken en een van de grootste muziekuitgevers van Midden-Amerika. Daarna volgt Saga Candida van Bert Appermont, de hoogtepunten uit de musical ‘Het Zaad van Satan’, dan vervolgen we de reis naar Rusland met Folk Dances van Shostakovitch, gevolgd door ‘Whispers from Beyond’ van Galante, ter herinnering aan zijn vriendin Cheryl Williams Jaenecke. Als afsluiting worden delen gespeeld uit de Huckleberry Finn Suite van Franco Cesarini, gebaseerd op de Amerikaanse roman ‘The Adventures of Huckleberry Finn van Mark Twain.

Over Koninklijke Harmonie Concordia van 1839

Vanaf haar oprichting in 1839, heeft Koninklijke Harmonie Concordia van 1839 het typische karakter behouden dat zo kenmerkend is voor een dorpsharmonie. Ieder moment in de geschiedenis van de vereniging vormt een reflectie van de tijd waarin de gebeurtenis plaats vond. De bouw van het beroemde van Hirtum-orgel, maakte de blazers die tot dat moment kerkdiensten opluisterden, overbodig. Orgelbouwer en Bekenaar van Hirtum, stond vervolgens zelf aan de wieg van de oprichting van de harmonie. Dorpse tegenstellingen, oorlogen, notabelen en clerus, grote en kleine persoonlijke drama’s, stil en uitbundig plezier, muzikale diepte- en hoogtepunten.

Een oude vereniging, maar nog altijd springlevend. In het midden van de vijftiger jaren van de vorige eeuw, werd de aanzet gegeven tot verbreding van de vereniging, zo werd in 1953 de drumband het latere het slagwerkensemble opgericht, en het streven naar een hoger muzikaal niveau. Mede door deze ambitie werd de weg vrijgemaakt voor het ontstaan van de regionale Muziekschool. Door de kwaliteitsimpulsen die hieruit ontstonden, konden de successen niet uitblijven. Een voortdurende promotie werd in 1968 bekroond met toelating van het harmonieorkest tot de Vaandelafdeling van de KNFM.

Het onafgebroken verblijf in deze hoogste klasse, ondertussen Eerste Divisie genaamd, kende vele hoogtepunten. Tweemaal werd een tweede plaats behaald op het Topconcours. De kroon op het werk kwam in 2005: Koninklijke Harmonie Concordia van 1839 werd de allereerste Nederlands Kampioen Harmonie in de Eerste Divisie. Een kwaliteitsstreven, zoals vastgelegd in de doelstellingen, mag nooit ten koste gaan van het sociale karakter van een vereniging. Het is dan ook vanzelfsprekend dat bijdragen aan sociaal-culturele en maatschappelijke activiteiten, tot de kerntaken van de harmonie worden gerekend. Van en voor de gemeenschap.

In 2014 werd het 175-jarig bestaan groots gevierd met twee Proms concerten in de Hispohal en twee galaconcerten in Cultureel Centrum Elckerlyc. Daarmee werd duidelijk dat de KHC ook na 175 jaar nog midden in de samenleving staat. Ook in 2019 werd een uitverkocht Proms concert neergezet in CC De Elckerlyc om stil te staan bij het 180-jarig bestaan.

Jacco Nefs

Na zijn opleiding klarinet aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en het Koninklijke Conservatorium in Den Haag studeerde Jacco orkestdirectie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij startte in 1994 als klarinettist bij de Marinierskapel. Na 8 jaar besloot hij zich volledig te gaan richten op dirigeren en arrangeren.

Jacco is in het verleden al eerder dirigent geweest van KHC. Sinds 2012 is hij dirigent van de Amsterdamse Tramharmonie. Naast de Tramharmonie is Jacco ook verbonden aan Muziekvereniging Somerens Lust en het door hem opgerichte Orkest Orventus.