Muzikaal programma Harmonie Sint Gregorius Haaren

Procession of the Nobles – Nicolai Rimsky Korsakov

Procession of the Nobles (Rimsky Korsakov, arr. Geert Schrijvers) komt uit de Opera Mlada en werd tussen 1889 en 1892 geschreven door de Russische componist Rimsky Korsakov. Het libretto is geschreven door Viktor Krylov en is gebaseerd op teksten van Slavische mythen uit de 9e en 10e eeuw. Met zijn briljant koperachtige fanfares en ritmische vitaliteit is dit symfonisch deel een uitstekende keuze om het concert te openen.

Morias Enkomion – Geert Schrijvers met soliste Claire van Kempen op piano

Morias Enkomion (Lof der zotheid) is gebaseerd op het boek van Desiderius Erasmus in 1509 De zotheid onderging invloeden van het genre van de lofrede uit de oudheid bijvoorbeeld Loekianos Lofrede op de vlieg maar ook van de middeleeuwse traditie van de kerkelijke zottefeesten van het tijdens het Carnaval gehouden spotpreken en opgevoerde kluchten van het fenomeen van de hofnar. De in Reuver geboren componist Geert Schrijvers heeft hier een prachtige compositie van gemaakt. Soliste tijdens dit stuk is de pianiste Claire van Kempen.

Lees hier meer over de compositie en componist.

Sara’s Soul – Hardy Mertens

Sara’s Soul van Winanga-Li werd uitgevoerd door Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg tijdens het KNFM Concours in 2007. Dit mooie, meeslepende stuk is gecomponeerd door componist en dirigent Hardy Mertens. Winanga-Li is een Australisch Aboriginal kind- en familiecentrum. Het is een door de gemeenschap gecontroleerde liefdadigheidsinstelling die diensten en programma’s regelt in het regionale New South Wales. De missie is om sterke kinderen, sterke gezinnen en cultureel sterke gemeenschappen op te bouwen. Van de bijna uitgestorven Gamilaraay-taal betekent Winanga-Li horen of luisteren.

The Spell – Oliver Waespi

The Spell is een muzikale interpretatie van een oude legende uit Alpstein, een mystiek bergachtig gebied uit Zwitserland. De herdersjongen Hennis zorgde met plezier voor zijn dieren op de alpenweiden van de berg Säntis. Veel dieren vielen ten prooi aan een besmettelijke ziekte. Uit de nevelen van de berg Säntis verscheen een geest van waaruit het verhaal zich verder voltooide. De muziek van The Spell volgt de strekking van de legende waarbij specifieke motieven zijn toegekend aan bepalende elementen van het verhaal, een techniek die je ook vaak aantreft in het romantisch symfonisch repertoire van Wagner of Strauss. Een mooi slotstuk van de Zwitserse componist Oliver Waespi.