Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kerstconcert En toen, Scheherazade, en toen? – OrkestZuid

17 december 2023 14:00 tot 16:30

Ook dit jaar kunt u ons inmiddels traditionele Kerstconcert bijwonen in de concertzaal in Tilburg. Noteer alvast En toen, Scheherazade, en toen? van OrkestZUID op zondagmiddag
17 december om 14.00 uur in Concertzaal Theaters Tilburg.

Kent u Scheherazade? Zij vertelt verhalen waarbij u aan haar lippen zult blijven hangen. Zij is de meesteres van de cliffhanger en dat 1001 nachten lang. Ook van de muziek om die verhalen heen zult u moeilijk kunnen loskomen. Het wordt sprookjesachtig en OrkestZUID laat eens te meer horen dat het ervaringspotentieel van muziek vergroot wordt wanneer je een verteller of en historische figuur opvoert, want je kunt de muziek laten lezen, de tekst alleen laten versmelten met klanken en samen versterkt dat onze muzikale beleving: het beïnvloedt hoe we de muziek interpreteren en welke herinneringen we oproepen. Dit verrassende kerstprogramma wordt toepasselijk uitgevoerd in de programmareeks van Verrassende Ontmoetingen. De artistieke leiding ligt in dit kerstconcert in handen van Frans-Aert Burghgraef. Sinds dit najaar is hij eveneens de kersverse dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

OrkestZUID is een initiatief van voormalig dirigent (2008-2022) en medeoprichter Jos van de Braak. Het projectorkest werd opgericht in 2008 vanuit de overtuiging dat het mogelijk moest zijn met symfonische blaasmuziek op artistiek hoog niveau een breed publiek te bereiken. De bezetting van OrkestZUID wordt iedere keer afzonderlijk project opnieuw samengesteld, afhankelijk van het muzikale programma en de arrangementen. Omdat de deelnemende musici per project bewust kiezen om mee te doen, ontstaat een artistieke en muzikale betrokkenheid die bijzonder en typerend is. Een mix van beroepsmusici en topamateurs richt zich vervolgens op klank en muzikale beleving, met als solide basis de technische vaardigheid. Zo kunnen (gast)dirigent en musici vanuit hun passie voor de volle honderd procent werken aan het samenspel en muzikale karakterisering. Speerpunten bij de keuze van de muzikale projecten, zijn het aanmoedigen en ontwikkelen van jeugdige instrumentalisten, componisten en dirigenten, het zoeken naar meerwaarde in de samenwerking met artistieke gezelschappen zoals koren en dans- en toneelgroepen, en ten derde het zoeken naar vernieuwende binding met totaal andere disciplines, zoals bijvoorbeeld de wetenschap of het bedrijfsleven. OrkestZUID is gevestigd in Eindhoven en de musici komen voornamelijk uit Zuid-Nederland. Het programma bestaat uit een verrassende combinatie van klassieke werken en kerstmuziek. OrkestZUID speelt De Waltz uit Masquerade (Aram Khatchaturian) Romance voor viool en orkest (Antonin Dvorák) Scheherazade Symfonische Suite (Nicolai Rimsky-Korsakov) Ouverture ‘Die lustige Witwe’ en het Vilja Lied – (Franz Léhar) Koliada Maliada, Christmas greetings from eight Russian folksongs (Anatol Liadow) Song to the moon van de opera ‘Rusalka’ (Antonin Dvorák) Heroic Coolie Dance uit Red Poppy Suite – Reinhold Glière Mein Herr Marquis, van de Operette ‘Die Fledermaus’ van Johann Strauss, Czárdáz (Vittorio Monti) en Russian Sailor’s Dance uit Red Poppy Suite (Reinhold Glière)

Gastsolisten zijn Sedna Heitzman – viool
Sedna Heitzman (2000) begon op haar vijfde met vioolspelen op de Muziekschool van Alphen aan den Rijn. In 2012 is ze toegelaten tot de School voor Jong Talent van het Conservatorium Den Haag, waar ze vioolles kreeg van Koosje van Haeringen. In dit conservatorium volgde ze ook haar Bachelor opleiding bij Ilona Sie Dhian Ho. Naast viool ontwikkelde Sedna ook een enorme passie voor altviool. Zo kreeg ze sinds 2018 altvioolles van Liesbeth Steffens en volgt ze nu een Masteropleiding bij Marjolein Dispa en Nobuko Imai aan het Conservatorium van Amsterdam. Sedna is altviolist in het Viride Kwartet, dat is opgericht in 2017. Het Viride Kwartet heeft in 2019 een stipendium ontvangen van het Kersjes Fonds, heeft mogen optreden bij het televisieprogramma Podium Witteman op NPO2 en live spiegelzaal en Avondconcerten mogen geven op NPO Radio 4. Afgelopen twee jaar waren ze Kwartet in Residence bij de Zeister Muziekdagen en kregen daarmee de kans om nauwe samen te werken en lessen te krijgen van het gerenommeerde Jerusalem Quartet. Sinds dit jaar is Viride een Residency gestart bij de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam en vormen ook een samenwerking met het Europese MERITA platform. Naast haar eigen strijkkwartet probeert Sedna ook zelfstandig actief te zijn met projecten. Sedna heeft meegedaan aan concoursen zoals het Nederlands vioolconcours (Categorie Davina van Wely) waar ze de prijs voor de beste uitvoering van de opdrachtcompositie ontving en het Prinses Christina Concours, waar ze in 2016 de 2e prijs in de Regionale Finale in Rotterdam won en de 2e prijs in de Nationale Finale met het Viride Kwartet in 2018. Wat recenter, in november 2021, behaalde Sedna de eerste prijs bij het Nationale Altvioolconcours en tevens de prijs voor de beste uitvoering van een Fantasie van Telemann, Sedna bespeelt een viool die in 2015 is gebouwd door Wolfram Neureither en een altviool gebouwd door de zelfde bouwer in 2018.

Elisa Maayeshi – sopraan

Afgelopen mei studeerde Elisa Maayeshi (2001) cum laude af met een 9,5 voor haar interpretatie van La Voix Humaine van Francis Poulenc op het conservatorium van Amsterdam bij Sasja Hunnego. Al vanaf jonge leeftijd heeft Elisa een grote liefde voor het theater en klimt ze graag op het podium. Vanaf haar zevende kreeg ze zangles van Maria Anna Huitema en als tiener zong ze verschillende rollen bij muziektheatervereniging La Mascotte. Vanaf haar vijftiende ging ze naar het ArtEZ Conservatorium voor zangles bij Claudia Patacca. Naast haar studie in Amsterdam heeft ze niet stilgezeten. Zo zong ze in 20222 in een moderne opera op het Vienna Summer Music Festival in Wenen en eerder zong ze met COV Heerenveen de Nelsonmis en Theresienmesse van Haydn en het requiem van Mozart onder leiding van Pieta Maayeshi. Ook trad ze op bij het O. Festival Rotterdam en Tête à Tête festival in Londen met een moderne opera van Mees Vervuurt. Ze ontving een studiebeurs van de Miluska Duffková stichting; ze heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Rosemary Joshua (Podium Klassiek) Floris Visser, Lenneke Ruiten, Magreet Honig, Roberta Alexander, Alexander Oliver, Miranda van Kralingen en Ira Siff en zong onder leiding van dirigent Ed Spanjaard. Momenteel is ze een van de zangers van de Dutch National Opera Academy; een tweejarige master voor getalenteerde jonge zangers die zich willen toeleggen op het combineren van zang- en acteerwerk. De eerstvolgende productie: de opera Transformations van Conrad Susa, is in februari 2024 te zien in Amare Den Haag. Ook zal Elisa later dit seizoen haar debuut maken in het Concertgebouw Amsterdam.

Verteller is Peter Lammers.

Tickets à Euro 20,00 zijn verkrijgbaar via www.schouwburgconcertzaaltilburg.nl of telefonisch op 013-5432220.

Concertzaal Tilburg

0135432220

Programma
Waltz uit Masquerade – Aram Khatchaturian (arr. Jos v.d. Braak)

Romance voor viool en orkest – Antonin Dvorák (arr. Gerhart Drijvers)
Viool: Sedna Heitzman

Enkele fragmenten uit Scheherazade Symfonische Suite – Nicolai Rimsky-Korsakov
(arr. Carlo Balmelli) Viool: Sedna Heitzman Verteller: Peter Lammers

Pauze

Ouverture Die Lustige Witwe – Franz Léhar (arr. Christiaan Janssen)

Vilja Lied – Franz Léhar (arr. Roger Niesse)
Sopraan: Maaike Hupperets

Koliada Maliada – Christmas greetings from eight Russian folksongs – Anatol Liadow
(arr. Jos v.d. Braak

Song to the moon from the opera Rusalka – Antonin Dvorák (arr. Roger Niesse) Sopraan: Maaike Hupperets

Heroic Coolie Dance from the Red Poppy Suite – Reinhold Glière (arr. Jacques Claessens)

Meine Lippen, sie küssen so heiss (from the Operetta Giuditta) Franz Léhar (arr. Jos v.d. Braak) Sopraan: Maaike Hupperets

Czárdáz – Vittorio Monti (arr. Marco Tamanini) Viool: Sedna Heitzman

Russian Sailor’s Dance (from the ballet The Red Poppy) Reinhold Glière (arr. Jacques Claessens)

Tickets zijn verkrijgbaar via de ticketservice van Schouwburgconcertzaal Tilburg. www.schouwburgconcertzaaltilburg.nl en telefonisch 013-5432220.