Op 22 april 2023 vindt er een Verrassende Ontmoeting plaats tussen Koninklijke Harmonie Orpheus en het Nederlands Symfonisch Accordeonorkest.
Het Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest
Het NSAO is opgericht in 2008 en staat onder leiding van Tim Fletcher. Het orkest is opgericht als Accordeonorkest REL, een afkorting van de twee orkesten waarmee we zijn gestart. Onze spelers komen inmiddels uit het hele land en in 2016 hebben we besloten om onze naam te veranderen in het beter passende Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest. We zijn voor Nederlandse begrippen een groot accordeonorkest, bestaande uit ongeveer 30 accordeonisten, verdeeld over soms wel 12 partijen en een slagwerker. Gemiddeld komen we één keer per maand samen om te repeteren in Soest. Het NSAO voert bijzondere muziek voor accordeonorkest uit op hoog niveau, waarbij de muzikaliteit op de eerste plaats komt. Ons repertoire bestaat o.a. uit nieuwe composities voor accordeonorkest en arrangementen van klassieke werken en hedendaagse muziek. Het orkest heeft een keer per jaar een mooi project om naar toe te werken zoals een mooie concertreeks of spelen op een festival of concours in het buitenland of gewoon een leuk concert op een mooie locatie in Nederland. Ook vinden wij het leuk om samen met andere ensembles en orkesten concerten te organiseren.
Tim Fletcher
De huidige dirigent en initiator van het NSAO is Tim Fletcher. Tim studeerde Accordeon aan het Rotterdams Conservatorium bij Miny Dekkers. Tijdens zijn studie volgde hij masterclasses in Graz, Berlijn, Kopenhagen en Rotterdam bij vooraanstaande accordeonisten. Hij speelde jarenlang basaccordeon en later 1e accordeon bij het professionele accordeonensemble D’acht. Ook speelde hij bandoneon bij o.a. het Piazzo Ensemble. Tim is nu de enige accordeonist in Nederland met een Kravtzov accordeon.
Dirigeerlessen volgde Tim bij Jac Willems, Daan Admiraal, Arie van Beek en Jos van der Sijde en hij studeerde af in directie bij Alex Schillings aan het conservatorium in Zwolle. Tim gaf een aantal jaren les in accordeondirectie aan het Artiance in Alkmaar en dirigeert bij meerdere accordeonverenigingen, waaronder RAC Bennekom. Hij wordt regelmatig gevraagd voor de directie van play-ins, weekenden en bijzondere projecten. Naast het spelen en dirigeren heeft Tim zich gespecialiseerd in het arrangeren van klassieke muziek voor accordeonorkesten en -ensembles en componeert hij regelmatig eigen werken. Hij doet dit voor de ensembles waarin hij speelt, de orkesten die hij dirigeert en op aanvraag. Hij is ook actief in de organisatie van het jaarlijkse NOVAM orkestenfestival en geeft accordeonles in Cultura in Ede. Middels projecten probeert Tim meer aandacht te vestigen op accordeonorkesten en op die manier de kwaliteit van accordeonorkesten en waardering voor accordeonorkesten te verbeteren. Dit is ook een doelstelling van het Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest.
Solist Leo van Lierop
Leo van Lierop studeerde Accordeon bij Ronald van Overbruggen en Gerie Daanen en HaFa- Directie bij Hardy Mertens aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Gedurende zijn studie heeft Leo diverse masterclasses gehad van beroemde musici. Masterclasses accordeon kreeg hij van o.a. Stefan Hussong, Friedrich Lips, Yuri Shishkin, Alexander Dmitriev en Miljan Bjeletic. Voor zijn specialisatie in het dirigeren van accordeonorkesten kreeg hij les van Stefan Hippe in Nürnberg.
Als docerend en uitvoerend musicus reist hij het hele land af. Hij was meerdere malen prijswinnaar bij het Nationaal Accordeon Concours en soleerde met verschillende harmonie-, symfonie- en accordeonorkesten. Als accordeonist is hij actief in diverse samenstellingen. Naast zijn activiteiten als solist vormt hij een duo met fluitiste Arjanne Bruggeman, speelt hij in Sexteto Recuerdo, dat moderne tangomuziek naar de concertzalen brengt en is hij de accordeonist van het Brecht Trio.
Tevens is hij een van de toonaangevende personen binnen de wereld van het accordeonorkest. Als dirigent is hij aangesteld bij zes accordeonverenigingen.
Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg
Koninklijke Harmonie Orpheus is opgericht in 1864 en daarmee één van de oudste verenigingen van Tilburg. Orpheus is veelzijdig, streeft naar een hoog niveau maar biedt ook veel gezelligheid. Orpheus is een harmonie die al meer dan 150 jaar oud is en kan terugkijken op een rijke historie met vele hoogtepunten. Prachtige concertreizen en succesvolle concoursdeelnamen. Een internationale overwinning in Vichy, de oudste Sinterklaasoptocht van ons land en het predikaat Koninklijk met dank aan allen die ons in Orpheus voorgingen.
Hardy Mertens
Hardy Mertens is vanaf 2002 dirigent van Orpheus. Het blijft niet allen bij dirigeren, maar hij staat midden tussen de leden. De repetities zijn onder zijn leiding strak en to the point. Je weet als muzikant waar je aan toe bent. En tijdens een concert komt er een sausje over en stijgen we in muzikale beleving. Een genot om Hardy als dirigent mee te maken.
Hardy studeerde muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en voltooide met zijn studies met een probleemanalyse over de Nederlandse Harmonie, Fanfare en Brassbandwereld. Na deze studie volgde hij HAFA-directie bij Gerrit Fokkema en compositie bij Hans Kox, beiden aan het Utrechts Conservatorium. Op jeugdige leeftijd had Hardy al tal van werken op zijn naam staan. Vooral voor harmonie en fanfareorkest. Hij schreef veel in opdracht van verschillende instellingen zoals de SONMO het fonds voor scheppende Toonkunst en de LBM, de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen.
Meerdere werken van zijn hand werden geselecteerd om als verplicht werk te functioneren tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.
De Edisons van de blaasmuziek worden jaarlijks toegekend aan personen die een grote en positieve bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten. Hardy Mertens ontving de award omdat hij in zijn 40-jarige loopbaan als componist een omvangrijk oeuvre heeft opgebouwd dat door orkesten over de hele wereld met plezier wordt gespeeld. Zijn doorbraak als componist beleefde hij in 1989 toen zijn werk ‘Zodiac, limit for the Lion’, tijdens het WMC in de Internationaal sterk bezette Tweede Divisie verplicht werk was.
2021 was het jaar van Hardy. Op 24 oktober ontving hij tijdens het Festival Vocallis uit handen van burgemeester Petra Dassen van Kerkrade een hoge Koninklijke onderscheiding. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Een prachtige bekroning op zijn werk en een verdiende hulde voor alles wat hij bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van de blaasmuziek.
Programma Koninklijke Harmonie Orpheus
Ons programma is onmiskenbaar toegespitst op Italië, beginnend met Verdi’s ‘La Forza del Destino’. Het dramatische originele slot van deze opera, waarin Don Alvaro zich van de rotsen werpt, brengt ons op het mysterieuze eiland Sardinië. Hier, omringt door duizenden jaren oude prehistorische megalieten, wonen zeer gastvrije mensen met een unieke taal. Geïnspireerd door de cultuur van de antieke Nuragen, het krijgszuchtig volk dat de stenen beelden achterliet waar het eiland mee bezaaid is, schreef Hardy Mertens zijn compositie ‘Xenia Sarda’. Xenios betekent zowel ‘vreemdeling’ als ‘gast’ in het Sardijns. In dit prachtige werk, een ode aan de Sardijnse gastvrijheid, komen dit eiland en haar vroegere bewoners tot leven. Xenia Sarda wordt aangevuld met het stuk ‘Adios Núgoro Amada’ (Matthias van Nispen tot Pannerden), dat op Sardinië zijn wereldpremière kreeg. We vervolgen het concert met enkele aanstekelijke Napolitaanse liederen, zoals “O Mamma, Mamma Cara” uit ‘Carnavale di Venetia’ (arr. Matthias), en de ‘Canzoni d’Italia’ (arr. Marcel Peeters). Als afsluiting wenden we ons naar de Napolitaanse rotsformatie bij uitstek, de Vesuvius, waar in 1880 ter gelegenheid van de opening van een kabelbaan het lied ‘Funiculì Funiculà’ (arr. Alfred Reed) werd gezongen. Onze beoogde samenwerkingspartner, het Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest (NSAO) o.l.v. Tim Fletcher, heeft zich tot doel gesteld op om hoog muzikaal niveau te laten zien wat dit prachtige instrument in orkestverband te bieden heeft. Met leden uit geheel Nederland en succesvolle optredens binnen en buiten de landsgrenzen, heeft het NSAO een internationale uitstraling die een mooie aanvulling vormt op het Italiaanse programma van de Koninklijke Harmonie Orpheus.