Tijdens het eerste concert na de zomer treden Kleurrijke Mama’s en Harmonie L’Union Heythuysen op.
Kleurrijke Mama’s
Ongeveer 13 jaar geleden ontstond bij een groep vrouwen in Tilburg het idee om een Kleurrijk Mamakoor op te richten naar het voorbeeld van een zelfde project in de Haagse Schilderswijk van zangeres Astrid Seriese. Een groep vrouwen met diverse culturele, etnische en/of religieuze achtergronden ging elkaar wekelijks ontmoeten bij het Centrum voor Buitenlandse Vrouwen in Tilburg om onder het genot van een kopje koffie of thee verhalen te vertellen over zichzelf en over hun leven van alledag. Behalve verhalen vertellen was zingen ook één van de doelstellingen van deze ontmoetingen. Af en toe werden er creatieve schrijfsessies georganiseerd waarbij de vrouwen hun gedachten en gevoelens over bepaalde thema’s op papier zetten. Astrid Seriese gebruikte deze teksten om er liedjes van te maken voor dit koor zodat de Mama’s hun eigen levensliederen gingen zingen.
Repetities & concerten
Onder leiding van zangeres/performer Lizet van Beek en accordeoniste Berdine de Wolff werden de liedjes ingestudeerd en werd er gewerkt aan stemvorming en performance om zo het koor voor te bereiden om met de eigen gezongen verhalen op te gaan treden als het Kleurrijke Mama Verhalenkoor. Dat werd een groot succes. De Kleurrijke Mama’s werden keer op keer gevraagd om op te komen treden op allerlei festivals in Tilburg en daar buiten. Het publiek genoot ervan. Sommigen herkenden zich in de verhalen, andere genoten van het vuur en enthousiasme en de diversiteit in het koor.
Opera Choutkara
Voor veel vrouwen was het koor jarenlang een plek om elkaar te ontmoeten, om de Nederlandse taal te leren of om het bijzondere eigen repertoire van liedjes te zingen. Dat gaf de vrouwen levenskracht en een gevoel van verbondenheid. Om het tienjarig bestaan te vieren werd besloten iets bijzonders te doen: we zouden een opera gaan maken over ons, over kracht en verbondenheid, over de heldinnen die we zelf waren geworden. En zo ontstond de opera Choutkara, een zelf geschreven, gesproken en vooral gezongen verhaal in de vorm van heldinnenmonologen over sterke vrouwen. Na de try-out in november 2019 was het de bedoeling om de opera medio 2020 op de planken te brengen maar helaas legde de coronapandemie het hele leven stil.
De ‘coronajaren’ hebben grote invloed op het koor gehad. Toen in februari 2022 eindelijk de repetities weer konden begonnen, bleek dat de samenstelling van het koor totaal was veranderd. De Mama’s hadden hun veerkracht echter niet verloren. Al snel werd besloten om het operaproject weer op te pakken. In het verhaal over kracht en verbondenheid was het niet mogelijk voorbij te gaan aan de coronaperiode. Hierover schreven de Mama’s nieuwe teksten die op een speelse manier in de voorstelling zijn verwerkt.
Première
Het verhaal van deze opera gaat over levenskracht, veerkracht, hoop en moed. De Kleurrijke Mama’s zingen en vertellen op hun eigen enthousiaste wijze over hun heldinnen en over de sterke vrouwen die ze zelf zijn. De opera is ontstaan uit teksten en liederen die gebaseerd zijn op het persoonlijke leven van de Mama’s. De teksten vertellen over feest, liefde, heimwee, dromen, eenzaamheid, verbondenheid en saamhorigheid. Op 8 juli 2022 zag de opera het levenslicht: olv Lizet van Beek en Louise Donker en mmv een aantal muzikanten en het projectkoor de Kleurrijke Louises traden de Mama’s met deze prachtige en sprankelende voorstelling op voor een groot en enthousiast publiek in het Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle.
Vanmiddag brengen de Kleurrijke Mama’s opnieuw enkele passages van deze succesvolle voorstelling ten gehore. Ook nu weer met ondersteuning van het projectkoor de Kleurrijke Louises. Het geheel staat onder leiding van Louise Donker (zangcoach) en Berndine de Wolff (accordeonist).
Louise Donker
Louise Donker is vocal coach, zangeres en songwriter uit Tilburg. Ze heeft haar eigen zangpraktijk aan huis waarbij ze met liefde en toewijding leerlingen van alle leeftijden en niveaus coacht op zowel zang als songwriting.
Veiligheid, plezier en het vinden van eigenheid staan hoog in het vaandel bij de lessen van Louise. Ze organiseert optredens voor haar leerlingen, genaamd ‘Paravocaal’ in muziekpodium Paradox. Daar kunnen leerlingen onder begeleiding van haarzelf en/of andere muzikanten optreden voor publiek.
Ook geeft Louise les bij Factorium Cultuurmakers waarbij ze lesgeeft aan een kinder- en tienerkoor. Dit seizoen is ze gevraagd als coach bij ‘Popcorn’, een bijzonder theaterproject waarbij mensen met een beperking zich samen met een coach kunnen ontpoppen en hun talenten kunnen onderzoeken om uiteindelijk met hun eigen programma in het theater staan. Tevens is Louise bij Factorium coördinator van een aantal themadagen, genaamd ‘Specials’.
Louise is als Docent Muziek afgestudeerd aan het Conservatorium in Maastricht. Ze heeft daarnaast twee jaar Codarts Muziektheater en twee jaar Fontys Rockacademie gestudeerd. Haar interesses zijn breed: Louise zingt en geeft les in verschillende muziekstijlen en ook zoekt zij graag de combinatie op van muziek, theater en songwrting. In haar werk laat ze al die interesses en disciplines vaak samenkomen.
Louise schrijft momenteel muziek samen met Lieve Lamerichs voor Lieve Louise en de Fanfare (kleinkunst) en Lieve Louise Kids, en samen met Bizzyworks voor Lune (elektronische muziek).
Louise heeft een voorliefde voor het koppelen van maatschappelijke thema’s aan haar werk als zangdocente. Met Lieve Louise en de Fanfare speelt ze vaak bij bijzondere gelegenheden zoals de opening van taalhuizen rondom laaggeletterdheid, taalprojecten voor asielzoekers en projecten in instellingen voor geestelijke gezondheid (RIBW en GGZ). Met Lieve Louise KIDS maakte ze diverse educatieve kindervoorstellingen en speelde ze in de videolandserie ‘Dierenpret met Nicolette’.
In het najaar van 2022 gaat Louise een programma opzetten voor cliënten van de GGZ in Veldhoven om bij te dragen aan hun mentale herstel door middel van muziek.
In 2021 is Louise via Lizet van Beek in contact gekomen met de Kleurrijke Mama’s. Samen hebben Louise en Lizet de opera Choutkara op 8 juli j.l. in het Jan van Besouwhuis tot leven gebracht. De Mama’s hebben daar een prachtige theatervoorstelling neergezet, samen met externe muzikanten en een projectkoor.
Tijdens het concert in de serie Verrassende Ontmoetingen zullen de Kleurrijke Mama’s enkele passages van die opera Choutkara laten horen. Een aantal projectkoorleden zingt ook weer mee.