Zomerconcert 2018

Het Zomerconcert in de serie Verrassende Ontmoetingen in de Verkadefabriek in Den Bosch met medewerking van het Regionaal Senioren Orkest Midden-Brabant o.l.v. Maarten Jense en het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Danny Oosterman.

 

Het Regionaal Senioren Orkest Midden-Brabant is opgericht in 1992 en staat onder leiding van Maarten Jense. Het orkest repeteert in Hilvarenbeek en bestaat uit maar liefst 80 senioren in de leeftijd variërend van 48 tot 89 jaar. Kenmerkend voor de optredens van het RSO is de grote variatie aan muziekstijlen en het niet te stuiten enthousiasme. 

Het orkest heeft een grote aantrekkingskracht op goede muzikanten uit de regio en beschikt daardoor uit een aantal uitstekende solisten en getalenteerde dixielandspelers die tijdens concerten uit een belangrijke rol spelen.
Het RSO Midden-Brabant opent het programma met Anchors.

Highland Cathedral
Highland Cathedral is een muziekstuur voor doedelzakorkest en is gecomponeerd door Ulricht Roever en Michael Korb in 1982 voor de Highland Games in Duitsland. Het is de Schotse nationale Hymne ter vervanging van de Schotse nationale hymne Scotland the Brave and Flower of Scotland. Deze composities is in diverse orchestraties bekend en de teksten zijn zowel in Engels als in Schots dialect.
Die beiden kleine Finken
Die beiden kleine Finken is een mars Polka van Henry King voor orkest en twee solo piccolo’s. 
You raise me up
You raise me up is een mooie ballad o.a. bekend van Josh Groban, in 2003.
Teddy bear’s Picnic
Teddy bear’s picnic is een song geschreven door de Amerikaanse componist John Walter Bratton, geschreven in 1907 en de tekst is in 1932 toegevoegd door de Ierse songwriter Jimmy Kennedy. Het is een populair kinderliedje dat door vele artiesten is vertolkt. Lokale folklore uit Engeland staat als voorbeeld voor deze compositie. 
Music for my Frinds

Trombone time
In Trombone time van Rob Scallon speelt de trombone de hoofdrol. 
Va Pensiero sull’ali dorate Verdi
Va Pensiero is het bekende slavenkoor uit de opera Nabucco van Guiseppe Verdi.
The Rose
The Rose is een bekende ballad geworden van Bette Midler uit 1978. Sinds die tijd is het door diverse artiesten gezongen.
Happy Trombones
Happy Trombones is een compositie waarin de trombone de hoofdrol speelt. Het is geschreven door Walter Schneider-Argenbühl en is een ritmische compositie. 

Het Nationaal Jeugdfanfare Orkest
Het NJFO is een vaste gast in de serie Verrassende Ontmoetingen en is een van de grote jeugdorkesten in Nederland. Het Orkest bestaat uit zeer getalenteerde en enthousiaste jonge muzikanten en conservatoriumstudenten tussen 15 en 25 jaar bijdragen aan de unieke Nederlandse Fanfarecultuur. Het orkest staats sinds 1989 onder leiding van chef dirigent Danny Oosterman. Het orkest draagt vanaf de oprichting bij aan de unieke Nederlandse fanfare cultuur en verrichtte afgelopen decennia pionierswerk op het gebied van talentontwikkeling en programmering. Het is dan ook de verdienste van Danny Oosterman dat hij vele jonge talenten heeft zien groeien die vandaag de dag van muziek hun vak hebben gemaakt zoals Pierre Volders (trombonist Rotterdams Philharmonisch Orkest, Herman Rieken, (slagwerker Koninklijk concertgebouworkest), Ties Mellema (saxofonist en docent Artez Conservatorium) Esther Doornik (slagwerker Radio Philharmonisch Orkest) zijn voorbeelden van een generatie die opgroeide met de natuurlijke muzikaliteit en ambitieuze werkwijze van Danny Oosterman.
Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest won in 1976 de grote prijs van de stad Wenen en tussen 1989 en 2017 heeft het NFJO concerten gegeven in achtereenvolgens De Verenigde Staten, Canada, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Slovenïe, Litouwen, België, Estland, Hongarije en Tsjechië. Het orkest start het programma met
Si j’étais Roi van Adolphe Adam arr. Stefan de Hoogt.
“Als ik koning zou zijn”, is de betekenis van deze driedelige opera comique. U hoort hiervan de ouverture. In dit werk worden veel thema’s afgewisseld wat heel gebruikelijk is.

Mouvement Symphonique
Marcel Poot componeerde zijn Mouvement Symphonique in 1938 inopdracht van de Société Les Chasseurs van Binche naar aanleiding van hun 100-jarig bestaan. Dit werk heeft de vorm van een klassieke symfonie. Een langzame inleiding wordt gevolgd door een Allegro gebaseerd op twee hoofdthema’s Het ontwikkelingsdeel wordt onderbroken door een moderatio met een expressief karakter.
Deel uit de ouverture van Arlesienne Suite no 1 van Georges Bizet
Dit werk komt uit de eerste Suite L’Arlesienne van de Franse componist Georges Bizet, met een van de bekende altsaxofoonsolo’s uit het Romantische repertoire. Het is een zeer orkestraal werk waardoor de klank van het orkest goed tot zijn recht komt. De Nederlandse Componist en arrangeur Gert Buitenhuis heeft dit arrangement speciaal voor het NJFO gemaakt ter gelegenheid van het Innsbrucker Promenadekonzert, dat het NJFO deze zomer gaat geven tijdens de tournee in Oostenrijk. 

Folk Festival
De Russische Componist Dimitri Sjostakovitsj schreef zijn jazz suite nr 2 in 1938 in opdracht voor het Russisch Staatsorkest voor Jazz. Net zoals in zijn eerste suite komt ook in de tweede jazz suite zijn genialiteit en gevoel voor humor van de componist sterkt tot uiting. Hoewel de naam jazz-suite anders doet vermoeden is het meer een ballet suite met Weense invloeden uit de romantiek. Folkfestival is een optimistisch feestelijk Perpetuum Mobile wervelend en overstelpend, van begin tot eind virtuoos en stuwend. 

Maid of the Moor
Dit werk van de hand van Goff Richards werd in de jaren ’80 geschreven en is vooral bekend geworden onder de naam Demelza in de vorm van Althoorn. De melodie is zeer bijzonder en wordt op prachtige wijze in de compositie verwerkt.
Maarten van der Wal maakte het arrangement  met als solist Paul van Gils op bugel.

A Tribute to Lionel
Lionel Hampton was de eerste bekend vibrafonist en was in de jaren ’30 een van de grootste pioniers binnen het jazzgenre. Hampton heeft in zijn carrière van ruim zes decennia niet alleen geprofileerd als jazzartiest maar stond ook bekend vanwege zijn experimenten met muzikale stijlen, het bekende album Giant Steps is hier een voorbeeld van. André Waignain componeerde dit stuk origineel voor harmonie orkest maar later is dit ook bewerkt voor fanfare met als solist Michel Zanders op vibrafoon.

A tribute to George Gershwin
Tot slot Een tophit van Gershwins meest fascinerende melodieën met o.a. Summertime, I’ve got Rythm, Strike up the band, Swannee, An American in Paris en Wonderful. Dit is een 12 minuten durende medley met extra aandacht voor een solo trompettist en drummer. Het orkest staat voor deze gelegenheid onder gast-dirigentschap van Gert Buitenhuis.

Zondag 1 juli 2018

14.30 uur

Boschdijkstraat 45,
5211 VD ‘s-Hertogenbosch