Harmonie De Vriendenkrans uit Heel en het Barnevelds Philharmonisch Orkest uit Barneveld

Vaderdagconcert Serie Verrassende Ontmoetingen met harmonie De Vriendenkrans uit Heel en het Barnevelds Philharmonisch Orkest

Harmonie De Vriendenkrans die het spits afbijt, staat onder leiding van dirigent Martien Maas. De harmonie speelt in de eerste divisie en heeft 75 enthousiaste leden. Opgericht in 1884 als fanfare en in 1908 omgebouwd als harmonie bestaat deze mooie vereniging dit jaar precies 110 jaar. Een felicitatie waard. In 2005 behaalde Harmonie De Vriendenkrans tijdens het WMC In Kerkrade de eerste prijs in de eerste divisie en in 2010 in Heerlen de eerste prijs met lof der jury en in 2015 in Roermond eveneens een eerste prijs met lof der jury. 

Dit wil zeggen dat de harmonie een constante kwaliteit uitstraalt en dat laten zij vandaag ook weer horen. Harmonie De Vriendenkrans opent dit concert met Jupiter, het vierde en tevens bekendste deel uit de 7-delige suite The Planets van de Engelse componist Gustav Holst. Het astrologische karakter van de planeet Jupiter wordt verwoord in de rode planeet, the bringer of jolity. Het symbool van Jupiter is het cijfer 4 een bliksemflits, Jupiter wordt beschouwd als een gunstige planeet als de brenger van geluk en voorspoed. 

Sidus – Thomas Doss
Sinds mensenheugenis brengen de pracht en praal en diversiteit van de sterrenhemel een diep verlangen en grote fascinatie te weeg in de menselijke ziel. In Sidus begeven we ons op reis en laten we ons meevoeren in deze oneindigheid. We reizen verder en betreden nieuwe werelden. Hoe verder we van ons eigen zelf verwijderd raken, hoe verder van onze problemen en zorgen om uiteindelijk weer bij het uitgangspunt van de reis uit te komen laten we ons betoveren door de sterrenregen en ervaren we de schoonheid van ons bestaan als eenmalig geschenk van geluk.
Nimrod is de 9e variatie uit de Enigma Variaties van de Engels componist Edward Elgar, waarin de componist de karakters van zijn vrienden en kennissen weergeeft. Nimrod, de bekendste variatie uit het stuk, is opgedragen aan Augustus J. Jaeger, een van zijn beste vrienden die hem bijstond, in een tijdens zijn depressie.

Godspeed
Godspeed is een compact werk van Mellilo gecomponeerd in 1998. Jeugdige kracht en onstuitbare energie openen het stuk dat een virtuoos en caleidosopisch karakter heeft. Plotseling wordt de werveling onderbroken door een stil gebed om vervolgens te eindigen in een stralende en triomfantelijke conclusie.

De laatste compositie voor de pauze is de Astronautenmarsch van de Boheemse componist Josef Ullrich. Hij was een militair muzikant en werd bekend van de Marsch der Stast Pisek. In 1965 werd deze mars omgedoopt tot Astronautenmars die vandaag nog bij veel orkesten op de lessenaars staat.

PAUZE

Het Barnevelds Philharmonisch Orkest staat o.l.v. de Friese dirigent Jan Gerrit Adema en heeft vandaag haar debuut in de serie Verrassende Ontmoetingen.
Het orkest blinkt uit in verschillende muziekstijlen en geeft meerdere concerten per seizoen. Het orkest groeide uit van een traditioneel harmonieorkest tot een 70 leden tellend philharmonisch orkest dat zich kan meten met de top van de amateurorkesten in Nederland. Naast de harmoniebezetting met zowel koper als houten blaasinstrumenten en slagwerk, worden regelmatig een contrabas, piano, gitaar en basgitaar toegevoegd.
De doelstelling om concerten te geven voor een zo breed mogelijk publiek wordt ook vandaag weer ervaren door diverse muziekstijlen, van klassiek tot pop, soul en swing.
Het orkest begeleidt regelmatig bekende en regionale artiesten zoals Karin Bloemen, Tony Neef, Henk Poort, Marjolein Keuning, Danny de Munk en Cor Bakker. Zij spelen  een prachtig programma dat start met
De Hounds of Spring van de Amerikaanse componist Alfred Reed.
De Hounds of spring is een concertouverture voor harmonieorkest geschreven in 1980, door Alfred Reed en geinspireerd door het gedicht Atalante in Calydon door de Victoriaanse dichter Algenon Charles Swinburn, een herschrijving in modern Engelse stijl van een oude Griekse tragedie.
Het werk werd opgedragen aan de John L. Forster Secondary School Concert Band of Windsor, Ontario, Canada. 

Quartets van Roger Cichy
De muziek van de uit New England afkomstige componist en leraar aan de University of Rhode Island, Roger Cichy, is een veel gespeelde componist in de blaaswereld. Van al zijn composities voor band beschrijft Cichy Quartets als een uniek werk dat alle kwartetten die bestaan in het harmonieorkest en hun combinaties laat horen. Cichy heeft, in tegenstelling tot wat vaak gebeurt, muziek gezocht bij de kwartetten en heeft het compositieproces als het waren omgedraaid en komt uiteindelijk tot 14 verschillende combinaties in een uiterst kleurrijk werk, variërend in stijl van klassieke jazz, New Orleans Dixie stijl maar ook een mooi romantisch middendeel.

Solitary Dancer is geschreven door de autodidactische componist Warren Benson die zijn carrière begon als slagwerker. Hij was professioneel paukenist van het Detroit Symphony Orchestra en hij gaf les aan het Ithaca College en aan de Eastman School of Music, één van de meest toonaangevende muziekinstituten van Amerika. Het pionierswerk van de Warren Benson is duidelijk te horen in deze 6,5 minuut durende compositie die borrelt van energie, maar waarin hij wil laten zien aan de jeugd dat stilte ook energiek en spannend kan zijn, zoals vele momenten in het leven.

Three short Stories van Gernot Wolfgang combineert muzikale elementen uit de jazz met compositietechnieken in de muziek uit de 20e eeuw. Het jazz aspect in deze compositie is duidelijk hoorbaar door het veelvuldig gebruik van ritmes. Het stuk is oorspronkelijk geschreven voor viool en fagot maar bestaat in verschillende vormen waaronder deze voor harmonieorkest. Het bestaat uit 3 delen met de titels Uncle Bebop, een uptempo nummer dat zich ontwikkelt naar snellere passages, komt heel even tot rust om daarna in vliegende vaart naar een energiek slot te komen.
Deel 2 Rays of light is lyrisch van karakter en een compositie met 2 solo-instrumenten die apart lijken te staan, de fagot en basklarinet vormen het deel waarbij ze zelden interactie hebben met elkaar maar aan het einde komen ze samen voor een mooi ensemble.
Het derde deel, Latin Dance heeft een snel en levendig karakter, Latijns Amerikaanse ritmes worden gecombineerd met ongebruikelijke dissonanten melodieën en harmonieën.

Zondag 17 juni 2018

14.30 uur

Boschdijkstraat 45,
5211 VD ‘s-Hertogenbosch