Sophia's Vereeniging en Sainte Cecile Eijsden

Op zondag 18 november om 15.00 uur zullen twee toporkesten namelijk Koninklijke Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand en Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden elkaar muzikaal uitdagen. Zij brengen een prachtig programma met medewerking van Josephina Louise Hoogstad (sopraan). Sophia’s Vereeniging o.l.v. Jos Schroevers opent het concert met de symfonische Suite uit de opera La Bohème van Giacomo Puccini in een transcriptie van Christiaan Janssen.

Het programma zal worden vervolgd met het Symfonische toongedicht “Ballata delle Gnomidi” van Ottorini Respighi. Dit werk is gearrangeerd door José Schyns. Dit verhaal zal worden uitgebeeld door dansers van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. De Choreographie is van Lizzy Bastiaansen. Het programma wordt afgesloten met de Variazioni Sinfoniche su non potho reposare van Hardy Mertens. Een origineel werk voor symfonisch blaasorkest dat is gebaseerd op het lied “ Non potho reposare” van Guiseppe Rachel.

In de vroege jaren 1950 was de armoede in Sardinië heel groot, wat tot massale emigratie leidde, verbonden met de hoop op een beter leven. Sardinië ontwikkelde zich tot een arbeidersreservoir voor mindere karweitjes in de geïndustrialiseerde landen van Europa. Voorafgaand aan dit werk zal soliste Josephina Louise Hoogstad het originele lied zingen zoals dit in Sardinië nog vaak wordt gezongen, begeleid door Felix Leenders op gitaar. Na de pauze treedt Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden op. Deze harmonie heeft zich onder de muzikale leiding van Jan Cober ontwikkeld tot een van de beste amateur harmonieorkesten ter wereld. Lei Wang, afkomstig uit Hangzhou in China, studeerde aan het Conservatorium van Shanghai voordat ze naar Europa ging. In 2004 voltooide ze haar studie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en in 2007 verwierf ze het “Konzertexamen”diploma aan de Musikhochschule te Keulen. Als solist heeft ze ook muziek ingespeeld bij films: bijvoorbeeld bij de prijzenwinnende Nederlands-Amerikaanse film Brimstone, bij de film The Artist, die een Oscar voor de muziek won, en bij talloze Disneyfilms. Na negen jaar plaatsvervangend concertmeester in het Brussels Philharmonic, is Wang nu eerste concertmeester van de Philharmonie Zuidnederland en gastconcertmeester bij verschillende orkesten in België, Nederland en Duitsland. Koninklijke Harmonie Sainte Cécile heeft een prachtig programma samengesteld dat begint met Sinfonia Sevillana van de Spaanse componist Joaquín Turina Pérez. De compositie bestaat uit 3 delen, deel 1 Panorama, een impressie van Andalusië, deel 2, Por el rio Guadalquivir, de rivier waarbij de viool de solo vertolkt en deel 3 Fiesta en San Juan de Aznalfarache, een feestelijk slot in Iberische stijl waarbij de koperen blaasinstrumenten de hoofdrol vertolken. De tweede compositie is The Lark Ascending van de Engelse componist Ralph Vaughan Williams met soliste Lei Wang op viool. De opstijgende leeuwerik is een stuk voor viool en orkest uit 1920. Het is een romantische compositie waarbij de componist zich liet inspireren door een gedicht van George Meredith uit 1881 over een lied van een veldleeuwerik. Tenslotte sluit Harmonie Sainte Cécile af met het bekende An American in Paris van de Amerikaanse componist George Gerswhin. An American In Paris is een symfonisch gedicht en qua vorm een rapsodie, waarin Gershwin beelden en geluiden van Parijs oproept zoals hij ze zelf heeft ondergaan.

Zondag 18 november 2018

15:00 uur

Louis Bouwmeesterplein 1,
5038 TN Tilburg