Sint Gregorius Haaren en St.Cecilia Mheer

Openingsconcert Verrassende Ontmoetingen, ode aan Johan de Meij met zandkunstenaar Boie
Bij een eigentijds harmonieorkest zoals Muziekvereniging Sint Gregorius, met een professionele dirigent, Chris Derikx en goed opgeleide musici hoort een divers repertoire. Na de pauze is het podium voor Koninklijke Harmonie Cecilia uit Mheer onder leiding van Fried Dobbelstein.

Muziekvereniging Sint Gregorius uit Haaren is opgericht in 1875 en is sinds 1999 een harmonieorkest. Sint Gregorius staat sinds 2012 onder leiding van dirigent Chris Derikx. Deze ambitieuze dirigent studeerde HAFA directie op het conservatorium in Maastricht en werd in datzelfde jaar ook aangenomen voor het hoofdvak Bugel bij Theo Wolters. Daarnaast studeerde Chris hoorn en is aan beide vakken afgestudeerd.

Voor het concert heeft Sint Gregorius gekozen voor een mooi afwisselend programma met Alpina Fanfare van Franco Cesarini. Een compositie die doet denken aan fanfares die gespeeld worden op Zwitserse Alpenhoorns omringd met een sereen en plechtig middengedeelte. De tweede compositie Saga Candida 7 impressions of a witch hunt is gecomponeerd door de hedendaagse Belgische componist Bert Appermont. Hij staat bekend om zijn virtuoze instrumentatietechniek en het componeren van prachtige thema’s. 

De derde compositie Casanova voor cello en Wind Orchestra door de Nederlandse componist Johan de Meij. Hij schreef dit meesterwerk naast de eerste symfonie ‘The Lord of the rings’ die vanmiddag wordt vertolkt door Koninklijke Harmonie Sint Cecilia uit Mheer, die de wereld veroverde. De compositie Casanova verhaalt van de lotgevallen van de Venetiaanse edelman Giacomo Casanova, bekend als vrouwenversierder zonder weerga. Maar hij was meer dan dat. Hij heeft echt bestaan en heeft uiteenlopende functies bekleed zoals diplomaat, geneesheer, directeur van de Franse loterij, noem maar op. Casanova kende dan ook een tumultueus leven. De solo op Cello wordt vertolkt door Marinke Visser (1982). Zij begon op 6-jarige leeftijd cello te spelen op een 1/8 cello die met haar meegroeide. Na de pauze is het podium voor Koninklijke Harmonie Cecilia uit Mheer, onder leiding van Fried Dobbelstein. Dit Symfonisch harmonieorkest bestaat uit 75 gemotiveerde musici en speelt diverse muziekstijlen. Dirigent Fried Dobbelstein nam op jonge leeftijd pianolessen en al snel bleek zijn muzikale aanleg. Hij bespeelde het orgel in de kerk in Mheer en ging naar het conservatorium in Maastricht. Hij studeerde naast schoolmuziek en piano HaFa-directie bij Sef Pijpers. Drie Hoofdvakken: een unicum. Koninklijke Harmonie St. Cecilia uit Mheer brengt vanmiddag het fantastische concert The Lord of The Rings van de Nederlandse componist Johan de Meij ten gehore. Deze symfonie, die wereldberoemd is, beschrijft in 5 delen het verfilmde verhaal van de boeken van J.R.R. Tolkien, in de ban van de ring. Het eerste deel gaat over tovenaar Gandalf, het tweede deel beschrijft Lothórien, het elvenwoud, met prachtige bomen, planten en exotische vogels uitgebeeld in houtblazerssoli. Deel 3 beschrijft het monsterachtige schepsel Gollum, een glibberig, schichtig, wezen dat wordt uitgebeeld door de sopraansaxofoon. In deel 4 wordt de moeizame tocht beschreven van het reisgezelschap onder leiding van de tovenaar Gandalf door het donkere gangenstelsel van de mijnen van Moria. Deel 5 schetst het onbezorgde en optimistische karakter van de Hobbits in een vrolijke volksdans. Symfonie The Lord of the Rings krijgt een extra cachet doordat de beelden door de Belgische zandkunstenaar Immanuel Boie op een groot scherm te zien zijn.

Zondag 7 oktober 2018

14:30 uur

Achter Het Raadhuis 2,
5081 BA Hilvarenbeek