Heinz Friesen Project Orkest en harmonie Pieter Aafjes Culemborg

Openingsconcert Verrassende Ontmoetingen met topdirigent Heinz Friesen en Harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg

Op zondag 21 oktober 2018 om 14.30 uur vindt in de concertzaal van Theaters Tilburg een uniek concert plaats. Topdirigent Heinz Friesen komt terug op de bok met een door hem speciaal samengesteld toporkest het Heinz Friesen Project Orkest en daarnaast kunt u genieten van een grote muzikale reis door Harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg onder leiding van Arjan Gaasbeek.

Harmonie Pieter Aafjes heeft een prachtig programma met als openingscompositie Festive Overture van Dmitri Shostakovich. Deze feestelijke overture ging in 1954 in première in een concert in het Bolstoi Theater in Moskou ter herdenking van de 37e verjaardag van de Oktoberrevolutie. De leider van het theater, Vassili Nebolsin, merkte dat hij geen geschikt nieuw werk had om het concert te openen en wendde zich tot Shostakovich. De componist ging aan de slag en voltooide het werk in slechts 3 dagen. Hij baseerde zich o.a. op Glinka’s Ruslan en Ludmilla ouverture (1842) terwijl hij ook gebruikmaakte van conventionele klassieke vormen van melodie en harmonie.
Het ballet De Polowetzer Dansen, dat in première ging in 1890, komt uit de tweede akte van Borodins opera Prins Igor. Ondanks dat de componist er meer dan 10 jaar aan had gewerkt, heeft hij de opera niet voltooid. Enkele jaren later is deze opera afgemaakt door zijn collega componisten Alexander Glazoenov en Nicolai Rimsky-Korssakov. Het ballet speelt zich af in een kamp van het Russische steppevolk De Polovtsen. De compositie bestaat uit 5 delen en tijdens het concert zijn de delen 2,3 en 5 te horen.
De derde compositie brengt u naar het noorden van Spanje. Diez Melodias Vascas van Jésus Guridi is vertaald ‘Tien Baskische Melodieën’ en worden beschouwd als de belangrijkste werken van Jésus Guridi, en is nog steeds een van zijn beroemdste werken. Ze dateren uit het jaar 1942 en zijn de latere werken van de componist. Elk deel is gebaseerd op een originele melodie uit Spanje waarvan de oorspronkelijke sfeer is vastgehouden. Harmonie Pieter Aafjes speelt twee delen, Amorosa en Religiosa.
Dan vervolgt de muzikale reis naar Frankrijk, waar de Franse componist Camille Saent-Saëns de prachtige opera Samson en Dalila heeft gecomponeerd. Samson, de aanvoerder van de Israëlieten wordt verleid door de beeldschone Dalila, priesteres uit het kamp van de vijand, de Filistijnen. Vanwege zijn goddelijke opdracht wil Samson de relatie met Dalila beëindigen maar bij een laatste ontmoeting weet Dalila hem zover te krijgen om zijn geheim prijs te geven, zijn weelderige haar. Wanneer hij slaapt knipt Dalila zijn haar af en Samson wordt overmeesterd door de Filistijnen. Nadat Samson is vernederd en zijn ogen zijn uitgestoken danst de priesteres een wilde dans in de tempel van Dagon, ‘Dance Bacchanale’.
Tenslotte neemt Pieter Aafjes ons mee naar Armenië waar de variaties op een Armeense Paas Hymne uit de 7e eeuw worden vertolkt in de titel Praise Jerusalem van de Amerikaanse componist Alfred Reed. De vijf variaties in dit werk zijn gebaseerd op delen uit de originele hymne en zijn gebruikt om de muzikale mogelijkheden van deze 1300 aar oude melodieën te verkennen door gebruik te maken van alles wat een modern blaasorkest te bieden heeft.
Na de pauze is het podium voor het Heinz Friesen Project Orkest onder leiding van maestro Heinz Friesen. Zij hebben Tod und Verklärung van Richard Strauss op de lessenaar staan. Tod und Verklärung is een symfonisch gedicht voor groot orkest van de Duitse componist Richard Strauss. Hij begon de compositie in de late zomer van 1888, precies 130 jaar geleden, en voltooide het werk, dat is opgedragen aan zijn vriend Friedrich Rosch, in november 1889.
De compositie beschrijft de dood van een artiest, iets wat tamelijk ongewoon is voor een componist van 25 jaar. Op verzoek van Strauss werd deze gebeurtenis beschreven in een gedicht van zijn vriend Alexander Ritter, als een interpretatie van Tod und Verklärung nadat het was gecomponeerd. Als de man op sterven ligt, komen gedachten aan zijn leven voorbij. Een prachtig concert.

Zondag 21 oktober 2018

14:30 uur

Louis Bouwmeesterplein 1,
5038 TN Tilburg