Harmonieorkest Vleuten en Harmonieorkest EMM Budel

We beginnen dit concert met Harmonie Orkest Vleuten in opgericht in 1949, is een bloeiende muziekvereniging in de gemeente Utrecht. HOV staat midden in de samenleving en leveren een actieve bijdrage aan jaarlijkse evenementen en vinden er regelmatig samenwerkingen plaats met andere verenigingen.
In 2011 is Harmonieorkest Vleuten gestart met het project ‘Muziek is de Basis!’, een muziekproject op basisscholen dat de aanwas van jeugd binnen de vereniging de afgelopen jaren enorm heeft gestimuleerd. MidB geldt inmiddels als voorbeeldproject voor samenwerking van muziekverenigingen met basisscholen in Nederland.
Het A-orkest van het HOV, onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek, komt uit in de eerste divisie.
Harmonie Orkest Vleuten start het programma met Entry marsch of the Boyars van de Noorse componist Johan Halversen, geschreven in 1893, een van de populairste composities van deze Halversen en in korte tijd erg popular. Halversen werd een baan aangeboden in Budapest en hij las over de Bojaren, een groep uit Roemenië die in de 18e eeuw Hongarije binnenkwam. Hij schreef in in eerste instantie voor de muziekschool in Bergen en later maakte hij een arrangement voor symfonieorkest. Nu hoort u het door Harmonie Orkest Vleuten o.l.v. Arjan Gaasbeek.

De tweede compositie is Concerto nr 2 van de jonge Spaanse componist Oscar Navarro.
Hij schreef dit stuk in 2012 in opdracht van het “Instituto Valenciano de la Música”, waar Navarro het opdroeg aan José Franch Ballester, een Spaanse klarinettist uit Valencia.
Dit klarinetconcert bestaat uit drie duidelijk herkenbare delen en neemt je mee op een avontuurlijke en kleurrijke reis met een rijke orkestratie. 

In de dialoog tussen klarinet en orkest zijn veel Spaanse invloeden te horen, zoals flamenco- en folkloristische muziek. Afgewisseld met zangerige New Age thema’s, minimalistische harmonieën, virtuoze climaxen en impressionistische deeltjes vormt het een gevarieerd en uitdagend concert voor soliste Jooske van Andel (1997).
Jooske begon op 9-jarige leeftijd klarinet te spelen bij muziekvereniging Kunst en Vriendschap Maurik, kreeg les op de muziekschool ‘De Plantage’ in Tiel.
Vanaf 2012 volgt ze lessen bij de bekende klarinettiste Céleste Zewald. aan de Academie Muzikaal Talent / Utrechts Conservatorium).
In 2012 won Jooske met harpiste Michelle Sweegers de publieksprijs tijdens het kamermuziekfestival te Hoorn.
In 2013 won het duo een aanmoedigingsprijs op het Prinses Christina Concours en in 2014 won Jooske een derde prijs tijdens het Nederlands Klarinet Concours. Ook in de regiofinale van het Prinses Christina Concours in 2015 en 2017 mocht ze een tweede en derde prijs in ontvangst nemen.
Van 2014 tot 2018 studeerde Jooske aan aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.
Op dit moment volgt Jooske de studie Master Klarinet bij de Belgische Eddy van Oosthuyse aan de Fontys Academy of Music and Performing Arts in Tilburg.
Graag uw aandacht voor het Klarinet Concert nr 2 van Oscar Navarro door Harmonie Orkest Vleuten o.l.v. Arjan Gaasbeek met Jooske van Andel als soliste klarinet.

De derde compositie op de lessenaar is Interlude van de Zweedse componist Wilhelm Stenhammar. Hij begon als pianist en werd later dirigent. Stenhammer schreef symfonieën, kamermuziek, orkestrale muziek en liederen.
Interlude maakt onderdeel uit van de compositie genaamd “The Song” welke in 1920 in opdracht van de Swedish Academy of Music door Stenhammar is geschreven. The Song is een symphonic cantata, oftewel een gezongen werk met orkest.

Interlude is het orchestrale deel wat voorafgaat aan het tweede deel van the Song. Met lange noten en een mooie melodie creëert Interlude een Elgar-achtige sfeer waar men bij weg kan dromen op een mooie winterdag.
Geniet u van Interlude door Harmonie Orkest Vleuten o.l.v. Arjan Gaasbeek.

Als afsluiter voor de pauze speelt Harmonie Orkest Vleuten The Third Suite uit 1981 van de Amerikaanse componist Alfred Reed. Alfred Reed, zoon van Weense Emigranten die voor de Eerste Wereldoorlog naar de US verhuisden, was trompettist in het 29th Army Air Corps Band. Hij werkte bij de NBC en later als componist en arrangeur. In 1950 gaat hij composities schrijven voor televisieseries. In 1955 werkt hij voor muziekuitgeverij Hanssen en in 1966 wordt Reed docent muziek aan de Universiteit van Miami in Florida.
Reed is en populaire componist en schreef symfonieën, werken voor solo-instrument en orkest, koor en orkest en suites. Deze Third Suite met invloeden uit ballet bestaat uit 4 delen, namelijk: Fanfare and Intrada, Pas de deux, Polka excentrique en Danse générale.

Harmonie Eendracht Maakt Macht uit Budel.
Dit orkest bestaat sinds 1921. Vanaf november 2014 staat dirigent Hans van der Velden voor dit orkest dat vanaf de jaren tachtig vele prijzen in de wacht wist te slepen. Populair zijn de jaarlijkse Proms concerten die zij organiseren.
Vandaag brengt Eendracht maakt Macht een Engels Schots Programma en een Nederlandse Wereldpremière.
Het Engels programma start met een deel uit de beroemde Enigma Variations – Variation IX (Adagio) ‘Nimrod’ – Edward Elgar. De Enigma Variaties zijn gebaseerd op vrienden van de componist. Nimrod gaat over zijn goede vriend en muziekuitgever August Jaeger. In de muziek komt het karakter van zijn vriend tot uitdrukking.

 

Deze middag bent u getuige van een wereldpremière van de Nederlandse componist Eduard de Boer. De Boer kreeg een opdracht van het pianoduo bestaande uit de jonge broers Martijn en Stefan Blaak uit Almelo.
De broers wilde graag een compositie voor 2 piano’s en orkest. De Boer schreef deze opdracht met in zijn achterhoofd het tiende nummer uit de koorliederen cyclus Cantica Aviditaris Songs of Greed, een nummer genaamd Amara Tanta Tyri. Deze titel is een oude spreuk van exorcisme.

 

De compositie bestaat uit twee delen. Niet verwonderlijk dat de eerste beweging een strijd tussen donker en licht beschrijft. Het thematisch materiaal komt uit bovengenoemd lied uit de Cantica Aviditatis cyclus aangevuld met de onheilspellende vertolking van het dies irae en de melodie van het eerste Cantica Aviditatis lied, waarin de Babylonische geldmagie centraal staat. Aan het einde van de beweging hoort men het afbrokkelen van de satanische machtsstructuren leidend tot hun ondergang maar nu metamorfoseerden tot muziek die nu vredig en harmonieus klinkt, zelfs de dies irae melodie, terwijl deze geleidelijk sterker wordt tot aan het triomfantelijk einde van de compositie.

De derde compositie is ‘The Four Scottish dances’ van Malcolm Arnold, een Engelse componist en trompettist. Hij schreef veel voor orkesten voornamelijk symfonieën en dansen.

De vier schotse dansen heeft hij in 1957 gecomponeerd voor het Brits lichte muziek festival.
De eerste dans is een Novelle, een tempo dans in vierkwarts maat.
De tweede dans is een Reel, een volksdans of gezelschapsdans van Schotse origine.
De derde dans lijkt op een gracieuze zomerdag in de Hebriden.
De vierde is een fling, een solo Highland dance, die erg populair was in begin van de 19e eeuw.
Harmonie Eendracht Maakt Macht uit Budel o.l.v. Hans van der Velden speelt voor u the Four Scottisch Dances

Voor de laatste compositie van deze middag blijven we nog even in Schotland
Harmonie EMM uit Budel sluit af met de Suite from Hymn of the Highlands van Philip Sparke.

De suite van de Hymne van de Highlands, gecomponeerd door de bekendste hedendaagse Engelse componist Philip Sparke. Sparke speelde zelf trompet en piano en schreef veel muziek voor harmonie en Brassbands.
Hymne of the Highlands schetst drie indrukwekkende muzikale beelden van de Schotse Hooglanden. Hoewel is gekozen voor een Schots thema, zijn er geen volksliedjes gebruikt in deze compositie.
Het eerste deel, Andross Castle wordt gekenmerkt door solo’s voor klarinet, fagot of euphonium voordat een doedelzakmelodie wordt geïntroduceerd.
Het tweede deel Alladale is een trio voor saxofoon, waarin het slagwerk een belangrijke rol speelt. Dit leidt tot de finale, Dundonnell, die contrastrijk heen en weer beweegt tussen een wild presto en de doedelzakmelodie uit het eerste deel.

17 februari 2019

14.30 uur

Louis Bouwmeesterplein 1,
5038 TN Tilburg