Harmonie St. Caecilia Bavel o.l.v. Peter Bongaerts en Gemengd Koor Cantiqua Tilburg o.l.v. Arjan van Baest

Wat is er aan de hand als een oratoriumkoor filmmuziek gaat zingen? Of als zij het podium deelt met een harmonieorkest èn met een klassiek geschoolde zanger die liedjes van Harry Bannink brengt? Er is slechts één antwoord mogelijk: dan is er een concert in de serie Verrassende ontmoetingen in de Tilburgse Concertzaal!

Cantiqua Concert is in haar bijna 100-jarige bestaan een begrip geworden in Tilburg. Dit keer ontmoet zij harmonie St. Caecilia uit Bavel, voor wie dit het debuutoptreden is in de Concertzaal. Koor en orkest staan garant voor een verrassende muzikale avond waarin zij naast hun eigen optredens ook de krachten gaan bundelen. De twee gezelschappen brengen bovendien nog elk een cadeautje mee. St. Caecilia presenteert de gerenommeerde bas-trombonist Rommert Groenhof, en Cantiqua Concert heeft het duo Leistra en Van Baest uitgenodigd om een hommage te brengen aan Harry Bannink.

Harmonie St. Caecilia, Bavel staat onder leiding van Peter Bongaerts
Cantiqua Concert staat onder leiding van Arjan van Baest.
Het koor wordt begeleid door Gabrielka Clout op piano.

Cantiqua:
Healing Light (Karl Jenkins)
Komm, holder Lenz (Joseph Haydn)
Salve Regina (Franz Liszt)
O Signore (Giuseppe Verdi)

Leistra en Van Baest:
Zondagmiddag Buitenveldert (Michel van der Plas/Harry Bannink)
De dirigent (Hans Dorrestijn/Harry Bannink)
Frekie (Willem Wilmink/Harry Bannink)
Dat kan toch allemaal maar (Jan Fillekers/Harry Bannink)

St. Caecilia:
La Quintessenza (Johan de Meij)

pauze

St. Caecilia:
Churumbeleris (Emilio Cebrián Luiz)

Leistra en Van Baest:
Prijs (Theo Olthuis/Harry Bannink)
Middeleeuws lied (Willem Wilmink/Harry Bannink)
De Lek (Jan Boerstoel/Harry Bannink)
In een rijtuigie (Annie M.G. Schmidt/Harry Bannink)

St. Caecilia:
Capriccio for Bass Trombone and Wind band (Steven Verhelst), solist Rommert Groenhof, bastrombone
Marlowe’s Theme (Davis Shire-bew. Ron Cuijpers), solist Rommert Groenhof, bastrombone

Cantiqua:
Cantate Domino (Karl Jenkins)
Ave verum (Wolfgang Amadeus Mozart)
A Clare Benediction (John Rutter)
The long day closes (Arthur Sullivan)

Cantiqua + St. Caecilia
Dry your tears, Afrika (John Williams)

Gemengd Koor Cantiqua
Gemengd Koor Cantiqua bestaat in 2019 97 jaar. Ondanks deze respectabele leeftijd zijn we springlevend en vol ambitie. Momenteel zijn er 41 actieve zangers en zangeressen. Gemengd Koor Cantiqua kent twee belangrijke uitgangspunten: vanuit het artistieke oogpunt willen we musiceren op een verantwoord amateurniveau en vanuit het sociale oogpunt zorgen we daarbij ook voor gezelligheid. Om dat te kunnen bereiken zijn er drie afdelingen geformeerd: Cantiqua Klassiek voor het verzorgen van de muzikale opluistering van de erediensten, Cantiqua Concert voor het verzorgen van kwalitatief goede amateurconcerten en Cantiqua Schola met als hoofdtaak de traditie van de Gregoriaanse zang in stand te houden.
Cantiqua Concert bestaat inmiddels 10 jaar en zingt overwegend religieuze muziek, variërend van Bach tot Jenkins. Daarnaast worden er regelmatig uitstapjes gemaakt naar andere genres. Daardoor zijn er door de jaren heen diverse concerten geweest met een afwisselende programmering. De concerten worden in projectvorm georganiseerd, waarin in een periode van een paar maanden repetities en uitvoering(en) gepland worden. Het koor wordt gevormd door de vaste koorleden van Cantiqua Concert alsmede leden die zich per project inschrijven. Als je mee wilt zingen, moet je zelfstandig je partij kunnen instuderen, want voor elk project is slechts een beperkte repetitietijd beschikbaar. Binnen de repetities is er ook aandacht voor stemvorming en koorscholing. Cantiqua Concert staat onder leiding van dirigent Arjan van Baest.
Bent u nieuwsgierig naar ons geworden, wilt u graag meezingen of een keer komen luisteren? Alle informatie over onze vereniging is te vinden op www.cantiqua.nl, of gewoon door te bellen met het secretariaat: 06 23 850 853

CV Harmonie St Caecilia uit Bavel
Harmonie St. Caecilia komt uit het mooie Brabantse dorp Bavel. Het dorp telt ongeveer 6.000 inwoners en ligt net buiten Breda. St. Caecilia Bavel is opgericht op 1 november 1923, en is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). Momenteel heeft de harmonie 85 musicerende leden.

 
De Harmonie beschikt over drie orkesten. Het Groot Orkest, het Opleidingsorkest en het Opstaporkest. Het Groot Orkest telt 70 muzikanten en staat onder leiding van dirigent Peter Bongaerts uit Terheijden. Tijdens het laatste bondsconcours in 2015 in Terneuzen behaalde het Groot Orkest de eerste prijs met promotie naar de tweede
Bij St. Caecilia Bavel staan twee zaken centraal: De beoefening van de amateurmuziek én de sfeer van gezelligheid en vriendschap onder de leden. Het doel is om het muzikaal niveau te behouden en waar mogelijk te verhogen, echter zonder de sfeer van vriendschap onder de leden aan te tasten. Er wordt daarom niet gejaagd op korte termijn successen, er wordt gewerkt aan een duurzame verbetering van de vereniging.
De muzikale activiteiten zijn voor een deel gericht op de Bavelse woongemeenschap. De harmonie ontleent daar immers haar bestaansrecht aan. Dat betekent dat de harmonie regelmatig op straat te vinden is voor muzikale rondwandelingen, wanneer er in het dorp activiteiten plaatsvinden. Ook worden serenades gebracht als dorpsgenoten hun gouden of diamanten bruiloft vieren. Verder worden jaarlijks een aantal concerten georganiseerd, soms in samenwerking met andere verenigingen, en wordt ook het traditionele dauwtrappen met Hemelvaart in ere gehouden.
De laatste jaren is er een trend naar meer projectmatige activiteiten zichtbaar.
In oktober 2002 organiseerde de Harmonie voor het eerst een Night of the Proms-achtig spektakel in de lokale Sporthal onder de naam “Bavel Izz Music”. De harmonie vormde daar de muzikale ruggengraat van dit spektakel vol gevarieerde muziek, zang en dans. Bavel Izz Music is inmiddels al 4x met groot succes herhaald: in 2005, 2008, 2012 en 2016. 

In 2015 werd voor de eerste maal het Pastorietuinconcert uitgevoerd in de open lucht in een prachtige ambiance van de oude Pastorietuin. Ook dit sfeervolle concert is in 2017 wederom uitgevoerd met veel succes.
St. Caecilia komt ook wel eens “buiten de deur”. Er zijn in het verleden concertreizen gemaakt naar Zakopane in Polen, Grosslittgen en Dudinghausen in Duitsland, Terwinselen in Limburg en meest recent in 2017 naar Aardenburg, Zeeuws Vlaanderen. Het repertoire van de Harmonie is breed en kent een verscheidenheid van stijlen. Zij speelt technisch moeilijke stukken, speciaal gecomponeerd voor harmonie orkesten maar ook moderne muziek, vaak aangevuld met vocalisten en zangkoren.

Peter Bongaerts
Peter Bongaerts (1964), sinds 2009 dirigent van Harmonie St. Caecilia uit Bavel, is geboren in Horst (L). Hij studeerde Klarinet en HA-FA-directie aan het Brabants Conservatorium te Tilburg.
Peter was docent klarinet bij diverse muziekverenigingen, waaronder Amor Musea Prinsenbeek, en De Nieuwe Veste in Breda.
Vanaf 1991 is Peter klarinettist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine waar hij vanaf 2009 ook de functie van Kapelmeester bekleedt. Als dirigent was hij werkzaam bij o.a. Fanfare Wilhelmina Hoogeloon, Fanfare St. Joris Dorst en Harmonie Euterpe Venray.
Peter is een gedreven dirigent die het beste uit het orkest wil halen. Daarbij gaat hij voor zowel de lange termijn visie van de harmonie, de afwisseling van de composities als het verengingsgevoel waarbij de gezelligheid en het vriendschappelijke een belangrijk aspect vormt. Peter was tevens initiator van de in 2015 geïntroduceerde Pastorietuinconcerten, waarbij kwalitatief goede muziek in samenwerking met vocalisten en zangkoren in een prachtige ambiance voor publiek worden gepresenteerd.

Rommert Groenhof 
Rommert Groenhof (1991) begon in 2007 aan zijn bastrombone lessen bij Micheal Eversden en Jilt Jansma. Juni 2014 sloot hij zijn studie af met de hoogste onderscheiding aan het Conservatorium van Amsterdam(CvA) bij Ben van Dijk, Jörgen van Rijen, Pierre Volders, Remko de Jager en Bart van Lier.
Sinds maart 2014 basstrombonist van de Marinierskapel der Koninklijke Marine
Rommert Groenhof speelt regelmatig als solist op verschillende internationale podia en is winnaar van de prestigieuze Donald Yaxley Bass Trombone Competition op het International Trombone Festival 2013 (Columbus Georgia), de Emory Remington Award voor trombone-ensembles met de tromboneklas van CvA op het International Trombone Festival 2013 (Columbus Georgia) en met het Thein Brothers Trombone Quartet winnaar van de ITA Quartet Competition op het International Trombone Festival 2014 (Rochester New York).
Hij heeft ook diverse masterclasses gevolgd bij o.a. Stefan Schulz, Brandt Attema, James Markey, Joseph Alessi, Ivan Meijlemans, Wolfgang Phistermüller, Ian Bousfield en Christiaan Lindberg.
Als remplaçant is Rommert actief in o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest, WDR Sinfonieorchester Köln, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Bremer Philharmoniker, het Nederlands Blazersensemble, New Trombone Collective, het Gelders Orkest, Orkest van het Oosten en het Noord Nederlands Orkest

Zaterdag 2 november

20.30 uur

Louis Bouwmeesterplein 1,
5038 TN Tilburg