Harm.St.Michael Thorn en het Brabant Koor

Spectaculair Concert in concertserie Verrassende Ontmoetingen, hoofdrol voor Johan De Meij. Harmonie St. Michaël Thorn met wereldpremière Symphony no 5 “Return to Middle Earth” en “Ommagio a Frederico Fellini” door Johan de Meij. Op zondag 2 juni a.s. vindt er in de Concertzaal van Theaters Tilburg een spectaculair concert plaats waarin de wereldpremière van Symphony no 5 van Johan de Meij en Fellini, door de componist Johan de Meij zelf gedirigeerd, te zien is.

Harmonie St. Michaël uit Thorn, onder leiding van dirigent Ivan Meylemans, het Brabantkoor o.l.v. Louis Buskens en soliste Claudia Couwenbergh (sopraan) en Hans de Jong (altsax) hebben een prachtig programma samengesteld waarin de muziek van 65-jarige succesvolle Nederlandse
componist Johan de Meij centraal staat.

Johan de Meij
Componist Johan de Meij studeerde directie en trombone aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en verwierf internationale erkenning als componist en arrangeur. In de symfonische blaasmuziek is hij een van de meest gespeelde componisten. De Meij’s eerste symfonie ‘The Lord of the Rings’ was zijn eerste grote compositie voor harmonieorkest. Dit werk werd in 1989 bekroond met de prestigieuze Sudler Composition Award. Ook zijn andere werken werden wereldwijd uitgevoerd, zoals de tweede symfonie ‘The Big Apple’ het trombone concert ‘T-bone Concerto’ en het celloconcert ‘Casanova’. Dit celloconcert won de eerste prijs in de internationale compositiewedstrijd van Corciano in 1999. Een jaar later werd ‘The Red Tower’ bekroond met de Oman International Composition Prize. Zijn derde symfonie ‘Planet Earth’ won de tweede prijs in de internationale compositie wedstrijd van Corciano in 2006. Johan de Meij is een veelgevraagd dirigent, jurylid en gast docent over de hele wereld. In 2010 werd hij benoemd tot vaste gastdirigent van het Simon Bolivar Youth Wind Orchestra in Venezuela en sinds 2014 is hij Principal Guest Conductor bij de New York Wind Symphony en The Kyushu Wind Orchestra in Fukuoka (Japan).
Na 30 jaar keert componist De Meij terug naar Midden Aarde, de betoverende mythologische wereld van J.R.R. Tolkien. Alhoewel er enkele subtiele thematische verwijzingen zijn naar zijn monumentale eerste symfonie, The Lord of the Rings uit 1988, tapt De Meij in zijn Symphony no 5 Return to Middle Earth uit een ander muzikaal vaatje. Er is dit keer een belangrijke rol weggelegd voor een solo sopraan met gemengd koor. Zij zingen in Ikorin, één van de Elventalen die Middel Aarde rijk is. Ook de Orcs en ander gespuis komen aan bod, maar die bedienen zich van rauwe kreten in hun eigen taal, ook wel black tongue genoemd.

Claudia Couwenbergh
Naast het orkest is de hoofdrol weggelegd voor sopraan Claudia Couwenberg en het Brabant Koor o.l.v. Louis Buskens. Claudia Couwenbergh studeerde aan het Conservatorium Maastricht en volgde masterclasses bij Elly Ameling, Rudolf Jansen, Roberta Alexander, Rudolf Piernay en Seymon Skigin en oude muziek bij Karl Wessel, Konrad Jünghanel en Willy Decker. Zij vertolkte rollen in Mozart’s Cosi fan Tutte en Die Zauberflöte, Die Fledermaus van Johan Strauss en Bizet’s Carmen en Purcell’s Dido en Aeneas. Ze werkte samen met vele internationale orkesten en dirigenten. Naast opera en concertrepertoire heeft Claudia een grote liefde voor het lied en moderne muziek. Ze presenteerde o.a. een liedprogramma voor Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden en ze werkte mee aan de opname van de Matthaüs Passion van J.S. Bach.

Harmonie St. Michaël
Harmonie St. Michaël van Thorn heeft zich sinds de oprichting in 1863 ontwikkeld tot een symfonisch blaasorkest met internationale faam. Vele concertreizen en radio- en televisieoptredens en een twaalftal CD’s getuigen hiervan. Het orkest is niet alleen te gast bij de concertserie Verrassende Ontmoetingen, maar ook in de serie Symfonische Blaasmuziek in het Utrechtse Tivoli Vredenburg, het Grachtenfestival Amsterdam en in de concertserie met talentvolle zangers van Opera Studio Amsterdam. In de repertoirekeuze streeft het orkest naar een evenwicht tussen eigentijdse composities voor harmonieorkest en transcripties voor symfonisch repertoire. De samenwerking met solisten en koren vormt een belangrijke peiler in de repertoirekeuze.

Ivan Meylemans
Het orkest staat sinds 1996 onder leiding van dirigent Ivan Meylemans. Sinds zijn samenwerking in 1996 met Harmonie St. Michaël Thorn trad Meylemans meerdere malen op als solo-trombonist. Van 2005 tot 2013 was hij vaste dirigent en 2013 chef dirigent van het Thornse orkest. Meylemans studeerde trombone, slagwerk en piano in Leuven en Gent en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was solotrombonist van het Filharmonisch Orkest van de Belgische Radio en Televisie en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. In 2005 werd hij onderscheiden met de prijs voor veelbelovend musicus van het KCO. Momenteel werkt hij als chef-dirigent verbonden aan het Zeeuws Symfonisch Orkest en is hoofdvakdocent orkestdirectie aan het Lemmens Instituut in Leuven.

Brabantkoor
Het Brabantkoor is een concertkoor dat al 30 jaar koorwerken uitvoert met toporkesten. Het koor is uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande koren van Nederland. In het Brabantkoor zingen zowel geschoolde amateurs als zangers met een professionele achtergrond. Doordat het koor elk seizoen voor verschillende concerten wordt benaderd, is het Brabantkoor steeds op zoek naar jonge, enthousiaste geschoolde zangers. Dirigent Louis Buskens en repetitor Ben Martin Weijand zijn al vele jaren aan het koor verbonden en vormen gezamenlijk het vertrouwde artistieke hart van het Brabantkoor.

Louis Buskens
Sinds 1986 heeft Buskens een sterke band met het Brabantkoor. Veel lof krijgt hij voor zijn manier en stijl van werken en zijn kennis van maatschappelijke en culturele achtergronden van de uit te voeren werken. Buskens is hoofdvakdocent koordirectie in Groningen en Tilburg. Hij is als dirigent verbonden aan het Noord Nederlands Concertkoor. Hij studeerde blokfluit schoolmuziek en koordirectie. Naast zijn specialisatie oude muziek maakt hij naam met grootschalige werken. Hij leidt workshops en masterclasses in binnen- en buitenland.

Fellini
In Ommagio aan Frederico Fellini neemt Harmonie St Michaël en solist Hans de Jong op altsax u mee naar de surrealistische droomwereld van de Italiaanse filmmaker Frederico Fellini (1920-1993). Zijn belangrijkste eerste invloeden (volgens hem zelf) waren cinema, circus, seks en spaghetti. Deze thema’s vormen het theatrale vierluik waarin de altsaxofoon de hoofdrol vertolkt als de personificatie van de circusclown. De solist neemt de niet traditionele plek naast de dirigent. Hij verplaatst zich elegant over de bühne van make-uptafel naar het sofabed en maakt uitstapjes naar het circusorkest dat ergens in de lobby van het theater plichtmatig deuntjes speelt, onafhankelijk van het orkest op het podium. De toevoeging van het circusorkest dat uit een andere droomwereld lijkt circusachtige sfeer, zoals we in veel van Fellini’s films tegenkomen.

Hans de Jong
Solist Hans de Jong is hoofdvakdocent saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en geeft masterclasses aan de meest prestigieuze conservatoria en universiteiten ter wereld. Als solist trad hij inmiddels op in bijna alle Europese landen maar ook in Mexico, Amerika, Singapore en Japan. Ongeveer 150 composities werden aan hem opgedragen.

De presentatie van dit concert is in handen van Eveline Passier.
Tickets à € 15,00 (inclusief garderobe, programmaboekje en koffie/thee in de pauze) zijn verkrijgbaar via www.theaterstilburg.nl of telefonisch via 013-5432220.

Zondag 2 Juni 2019

14.30 uur

Louis Bouwmeesterplein 1,
5038 TN Tilburg