From Russia with Love

De titel From Russia with Love, zegt het eigenlijk al. Pianist Rangel Silaev en Koperslag Hilvarenbeek o.l.v. Jan van den Eijnden hebben een prachtig programma samengesteld van voornamelijk Russische en Franse romantische meesterwerken.

De 17-jarige talentvolle pianist Rangel Silaev begon al met piano spelen toen hij vijf jaar was. Sinds 2010 volgde hij twee studierichtingen op het Conservatorium (piano en compositie), hij volgde masterclasses bij buitenlandse docenten en de Imola Piano Academy. Vanaf 1 september 2014 volgt Rangel zijn interne opleiding bij het Conservatorium van Den Haag. Ondanks Rangel’s jonge leeftijd is zijn prijzenkast al grotendeels gevuld en in theaters, concertzalen, tv-programma’s in Nederland en andere Europese landen is hij succesvol.

Rangel zal u vanmiddag verrassen met zijn virtuoos en emotioneel pianospel en zal ook de presentatie voor zijn rekening nemen. Rangel speelt een prachtig programma met achtereenvolgens Rachmaninoff – Etude Tableaux No. 9; Rachmaninov liet zich voor deze etudes gecomponeerd in 1916 en uitgegeven in 1917 inspireren door diverse schilderijen. Hij woonde destijds nog in Rusland en deze stukken dateren van voor de Russische Revolutie en hebben een moeilijkheidsgraad die aanzienlijk hoger ligt dan de opus 33. De tweede compositie is van de Russische componist Sergei Prokofiev – Sonata No.3; Sonata nr 3 in A-Mineur is gecomponeerd in 1904 met schetsen uit 1907. In 1918 speelde de componist dit stuk tijdens een festival, gesponsord door het Conservatorium van St Petersburg.  Scherzo no 2 opus 31 is een compositie van de Pools-Franse componist Fréderic Chopin. Het werk werd gecomponeerd en gepubliceerd in 1837 en is opgedragen aan gravin Adèle Furstenstein. Het stuk is te horen in de Woody Woodpecker aflevering Musical Moments.
De preludes uit het boek nr 2 nr 5 heet Bruyères, Heidestruiken is gecomponeerd door de Franse impressionist Claude Debussy. Uit het eerste boek met preludes komt nr 8 het meisje met de vlasblonde haar. Erlkönig, Elfenkoning is in 1782 geschreven door de beroemde Duitse Dichter Johann Wolfgang Von Goethe. Het Duitse woord Erle is Elzenboom en er is verwarring ontstaan uit de vertaling, men noemde het Elfenkoning. Het gaat over het trieste verhaal van een vader die ’s nachts te paard naar huis rijdt met in zijn armen zijn zoon.
De jongen, die doodziek is, ziet in zijn koortsdromen de Elfenkoning, symbool van de dood die hem probeert mee te lokken naar de andere zijde.  Het gedicht van Goethe is in 1815 door Schubert op muziek gezet.
Koperslag
Koperslag voorheen Koperensemble Hilvarenbeek, bestaat sinds 1990 en ontstond vanuit een initiatief van Sjef Roberts en Jan van den Eijnden. Het ensemble verzorgt een kleine serie concerten per jaar. De kern van het ensemble bestaat uit musici die trompet, bugel, hoorn, euphonium, trombone, bastuba en slagwerk spelen. Het brede en gevarieerde repertoire bestaat uit zowel originele (brassband) composities als speciale arrangementen uit alle stijlperioden. In het ensemble spelen zowel gevorderde amateurs als professionele koperblazers en slagwerkers. Enkele musici binnen van het ensemble schrijven zelf werken of arrangeren. De muzikale leiding van het gezelschap is van meet af aan in handen van Jan van den Eijnden. Koperslag kent een traditie van succesvolle optredens in de serie ‘Verrassende Ontmoetingen’ en ook dit concert belooft wederom een bijzonder evenement te worden door  met pianist Rangel Silaev.

Koperslag opent met Rimsky-Korsakov – ‘Optocht van de Edelen’ uit ‘Mlada’;
De balletopera Mlada van de Russische componist Rimsky-Korsakov speelt zich af in de 9e en 10e eeuw aan de kust van de Baltische staten. De opera beschrijft het verhaal van de prinses Voislava, die haar vriendin prinses Mlada vermoord om de liefde van haar verloofde, de prins Jaromir, voor zich zelf te winnen.
De tweede compositie die Koperslag voor u ten gehore brengt zijn delen uit de
schilderijententoonstelling van Moesorgsky. Hij schreef deze compositie in 16 stukken voor piano naar aanleiding van een tentoonstelling van Viktor Hartmann door diens vrienden ingericht ter nagedachtenis aan zijn dood in 1873. Moesorgsky was goed bevriend met Hartmann en de vriendengroep streefden naar Russische kunst zonder westerse invloeden.
Koperslag blijft nog even in Rusland met Prokofiev – Delen uit ‘Lieutenant Kijé, Op.60.  Prokofjiev ontving zijn eerste opdracht om muziek bij een geluidsfilm te schrijven in het voorjaar van 1934 van directeur Alexander Faintzimmer.
Het verhaal van Yuri Tynianov gaat over een niet bestaande officier die zijn loopbaan te danken had aan een simpele schrijffout van een militair schrijver. De niet bestaande militair werd naar Siberië verbannen tot kolonel bevorderd.
Koperslag speelt 2 delen uit deze suite door Fisher Tull gearrangeerd. Het eerste deel: De bruiloft van Kije.
Dan volgt de trojka.

Rangel heeft een duidelijke missie om de wereld in vrede te brengen. Hij heeft voor 1500 mensen een zelf geschreven eigen compositie ‘Hymne voor de vrede’ (met volksliederen van Rusland, Amerika en Nederland in elkaar geweven met zijn eigen thema’s) met orkest uitgevoerd.
Met ‘Hymne voor de vrede’ door Rangel Silaev en ensemble Koperslag onder leiding van Jan van den Eijnden sluiten zij het concert af.

Zondag 5 januari 2019

14.30 uur

Louis Bouwmeesterplein 1,
5038 TN Tilburg