Cecilia Princenhage en Popkoor AkoorT

Boeiende Confrontaties
De titel van het concert in de serie Verrassende Ontmoetingen is Boeiende confrontaties en dat kunt u zelf constateren als Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage onder leiding van de jonge, ambitieuze dirigent Jos Schroevers, het podium betreedt in gezelschap van de jonge, getalenteerde sopraan Josephina Louisa Hoogstad en Jeugdkoor Souvenir o.l.v. Peggy Hegeman.

Popkoor AkoorT
Na de pauze is het podium voor Popkoor AkoorT, onder leiding van Koos van Eijk, dat een veelzijdig programma laat horen waarbij zij niet alleen worden begeleid door gitaar, keyboard en piano, maar ook door een ensemble van Koninklijke Harmonie Cecilia uit Princenhage.  

Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage
De harmonie bestaat sinds 1871 en bestaat uit zo’n 142 leden verdeeld in een groot harmonie orkest, een opstap- en een opleidingsorkest en is op weg naar het 150 jarig bestaan in 2021. Harmonie Cecilia is succesvol in producties als de Queen Symphony, Gershwin project en Goodbye New York. Het harmonieorkest staat onder leiding van Jos Schroevers die op gepassioneerde wijze zijn liefde voor muziek weet over te brengen op zowel musici als het publiek. Cecilia zal 2 prachtige composities ten gehore brengen. De eerste is getiteld David, van de Amerikaanse componist Stephen Melillo. Deze compositie verklankt het verhaal van David en Goliath. Stephen Melillo’s composities vinden de oorsprong in een verhaal uit de bijbel of een Psalm of Gezang. David komt vanuit een onbezorgde situatie uiteindelijk terecht in het gevecht met de reus Goliath. Je hoort dan ook duidelijk het moment dat Goliath wordt geveld door de steen die uit de slinger komt van David. Moraal van het verhaal is dat je niet groot of sterk hoeft te zijn om uiteindelijk een gevecht te winnen.
Het tweede stuk dat Harmonie Cecilia zal gaan vertolken, is de 4e symfonie voor solostem, kinderkoor en harmonie orkest van Johan de Meij, die is geïnspireerd op een aantal 19e eeuwse Duitse gedichten. De eerste drie delen zijn gebaseerd op strofen uit dezelfde bundel die destijds door Gustav Mahler werd gebruikt; de Kintertotenlieder van Friedrich Rückert.
De tweede helft van de symfonie gaat verder op het thema Dood met een gedicht van Heinrich Heine (Twee Broeders). De laatste twee delen, ‘ Vroeg voorjaar’ en Liedje van de Harlekijn van Hugo Hofmannstahl zijn een metafoor voor wedergeboorte, nieuw leven en hoop. Deze symfonie werd geschreven op verzoek van het Zuid-Tirol Jeugd Blaasorkest, voor het jaarlijkse Gustav Mahler- Festival in Toblach/Dobaccio- Italië. Deze 4e symfonie zal Koninklijke Harmonie Cecilia samen met sopraan Josephina Louisa Hoogstad en jeugdkoor Souvenir uitvoeren.
Na de pauze zal Popkoor AkoorT onder leiding van Koos van Eijk een zeer afwisselend programma ten gehore brengen. Vanavond zingen zij “I see fire” (Ed Sheeran), “Keep the quiet out (JP Cooper), Gangsta Paradise (Coolio/ Stevie Wonder). Bij het sfeervolle “Angels” (Robby Williams”) en “Hallelujah” (Leonard Cohen) wordt het koor begeleid door het ensemble van harmonie Cecilia uit Princenhage. Dan vervolgt het koor AkoorT haar programma met “The way you make me feel” (Michael Jackson) Happy HardKoor Mix (Diverse artiesten),”Fade into you” (Nashville Cast), “Somebody that I used to know (Gotye) en “They don’t care about us” (Michael Jackson). Het koor zingt een breed repertoire bestaande uit popmuziek, aangevuld met R&B, gospel, rap, soul, rock, … Het repertoire wordt door alle leden gezamenlijk uitgekozen. Doelstelling is om alleen maar eigen arrangementen te zingen. De meeste nummers worden met muzikale begeleiding (piano, percussie en gitaar) gezongen, maar er worden ook enkele a capella – arrangementen uitgevoerd. De kernwaarden van AkoorT: muziek is passie & fun, muziek verbindt jong & oud, en optredens moeten ‘state of the art’ zijn en het publiek verrassen.
Op dit moment improviseert het koor volop met een loop-station, de eerste resultaten daarvan kunt u tijdens dit concert in enkele nummers horen. Dirigent Koos van Eijk, is een jonge, enthousiaste en veelzijdige musicus, die veel arrangementen speciaal voor AkoorT schrijft. Na zijn studies Docent-muziek en (koor-)directie aan Het Utrechts Conservatorium heeft hij zich verder ontwikkeld tot een ervaren dirigent en arrangeur, gespecialiseerd in lichte vocale muziek. Zangcoach Louise Donker leert het koor de stem zo goed en veelzijdig mogelijk te gebruiken en brengt per nummer specifieke accenten aan in de sound van AkoorT. Het koor wordt begeleid door een klein ensemble bestaande uit keyboard : Hein van Berkel, percussie: Pius van Erve, gitaar: Maurits de Bruin en geluidstechnicus: Jan van Hal.
Het concert wordt gepresenteerd door Peter van Schilt.

Zaterdag 3 november 2018

20.00 uur

Louis Bouwmeesterplein 1,
5038 TN Tilburg